Nem akarod bekapcsolni a sütőt, de alkotnál valami édességet? Használj omlós kakaós kekszet, és próbáld ki az alábbi finomságot! Érdemes már a tálalás előtt egy nappal elkészíteni a sütit, hogy jól megpuhuljon az alap, és jobban összeérjenek az ízek.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, félgömb alakú tálhoz:
kb. 20 dkg szív alakú omlós kakaós keksz (nagyjából 4 zacskónyi mennyiségből jön ki) | 4 tojássárgája | 8 dkg cukor| 8 dl hideg habtejszín | 20 dkg tejcsokoládé | 2 dkg zselatin | 10 dkg mogyorókrém
- Egy kb. 1,5 liter űrtartalmú, 20 cm átmérőjű, félgömb alakú (alul kifelé szélesedő) tálat kibélelünk átlátszó fóliával, és alulról felfelé haladva kirakjuk szorosan egymás mellé helyezett kekszekkel.
- A krémhez összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral, gőz fölött csípősre melegítjük (kb. 80 ºC, csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig habbá verjük.
- A tejszínt lágy habbá verjük, hozzákeverjük a sárgájás habot és a vízgőz fölött megolvasztott, maximum 40 ºC-os tejcsokoládét. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd (mikróban) forróra melegítjük, ezt is a krémbe forgatjuk.
- A krémet óvatosan a tálba öntjük, de ügyelünk rá, hogy a kekszek ne mozduljanak el. Közben kanállal lágy mogyorókrémet rétegezünk közé. A krémet is befedjük egy réteg keksszel, majd legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tipp: A kakaós keksz zacskójából a kupola részhez csak a szív alakúakat használtuk fel, ez kb. 4 zacskónyi mennyiségből jön ki, de a torta aljához használhatsz más formákat is. Ha nem zavar, hogy többféle keksz alkotja a kupola részt, kijön kb. 2 zacskónyi mennyiségből.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 3078 KCAL/EGÉSZ ADAG
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes