Grillen sült kenyérlángos fokhagymás tejföllel, salsával
Hozzávalók 16 kis darabhoz:
A tésztához:
- 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 teáskanál só
- 5 g szárított élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
A kenéshez:
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- 2 dl tejföl
A feltéthez:
- 20 dkg koktélparadicsom
- 15 dkg kígyóuborka
- 1 fej lila hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom vagy lime leve
- 1 kis csokor bazsalikom
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és az élesztővel, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. Fokozatosan hozzáöntünk kb. 2 dl vizet, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Simára dagasztjuk, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Közben a feltéthez a zöldségeket apróra kockázzuk, majd elkeverjük egy tálban. Az olajjal, a kifacsart citruslével, sóval és az aprított bazsalikommal összeforgatjuk. A tésztát 16 egyforma részre osztjuk, gömböket formázunk belőlük, majd lisztezett felületen 1 cm vastag lapos korongokat nyújtunk a gömbökből. 10-15 percet pihenni hagyjuk, majd izzó parázs felett oldalanként 3-4 perc alatt készre sütjük. Ne süssük túl erős parázson! Az összezúzott fokhagymával és felaprított petrezselyemmel elkevert, sózott tejföllel megkenjük, végül salsát szedjünk rá.