Szépségünk nemcsak a kozmetikumainkon múlik, hanem azon is, mit eszünk. Következzen néhány bőr- és hajtápláló étek, amitől kívül-belül ragyogni fogunk.

Mindenkinek van kedvenc bőrápolója vagy kozmetikai kezelése, de a gyönyörű bőr titka valójában abban is rejlik, hogyan és mivel táplálkozunk. Bár sejtjeink folyamatosan megújulnak, de hogy milyen iramban és minőségben, arra a bevitt tápanyagokkal vagyunk a legnagyobb hatással. Tudatosan megválasztva étrendünket, célzottan vehetjük kezelésbe ráncainkat, szem alatti karikáinkat vagy éppen töredezett tincseinket.

Görögdinnye

A magas víztartalmú gyümölcsök egyik áldása, hogy segítenek benntartani a bőrben a nedvességet, így nagyon jó hidratáló szerek. A görögdinnye emellett rengeteg olyan antioxidánst tartalmaz, amely segít a fakó, sérült bőr helyreállításában. Az A-vitamin biztosítja az egészséges sejtek termelődését és regenerálja a meglévő, már károsodott sejteket, így ha száraz, hámló a bőrünk, ezen a nyáron különösen érdemes jó sokat fogyasztanunk görögdinnyéből. Magas C-vitamin-tartalma véd a káros napsugárzás hatásaitól, és azáltal, hogy serkenti a kollagéntermelést, képes csökkenteni ráncainkat is. De a pigmentfoltok halványításában is élen jár, akárcsak az E-vitamin, ami szintén jelen van a zamatos húsában. Kevésbé ismert, hogy magja rengeteg magnéziumot tartalmaz, ami a kortizolszint csökkentésével és a hormonális egyensúly megteremtésével képes minimalizálni a pattanások, akné kialakulását. A magok megpörkölve, salátákra szórva igazi csemegék.  

Áfonya

Amilyen apró, olyan hatásos. Vitaminban, tápanyagban és antioxidánsban gazdag, a tanulmányok szerint utóbbiban a legerősebb minden gyümölcs közül, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A C-vitamin amellett, hogy serkenti a kollagéntermelést, ezáltal kisimítja a bőrt, védő lipidréteget képez a felszínen, ami segít a nedvességet a bőrben tartani, illetve megakadályozni a különböző bőrproblémák kialakulását. Az áfonya különlegességéhez tartozik még, hogy egyes kutatások szerint fagyasztott állapotban még hatékonyabb, így leginkább turmix formájában érdemes fogyasztanunk.

Teljes kiőrlésű gabonák

Ha hajunk meggyengült, könnyen töredezik, elvékonyodott, a teljes kiőrlésű gabonák talán a legjobb hajerősítő barátaink. A barna rizs, a zab és az árpa tele vannak azokkal az alapvető B-vitaminokkal, biotinnal, valamint szilícium-dioxiddal és cinkkel is, amelyek segítenek megelőzni a hajhullást és megerősítik a töredezett haj szerkezetét.

Spenót

Nem tudunk szabadulni a szemünk alatti sötét karikáktól? Együnk minél több spenótot! Hogy miért? Mert fokozza a vérkeringést, és a karikák rendszerint egyszerű keringési problémából erednek, ami könnyen javítható a K- és C-vitaminban gazdag táplálkozással. A spenót mindkettőben bővelkedik, ráadásul vas, E-vitamin és magnézium is van benne – utóbbi kettő gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló, így bőrünk minden négyzetcentimétere profitál belőle, nem csak a szemkörnyékünk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .