Látványos nyári vendégváró desszert a málnás, joghurtos fagylalttorta

Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha 2022/07. lapszámából.

A kánikula túlélésének egyik legjobb módja, ha készítünk némi fagylaltot vagy jégkrémet, és ebéd után csak előkapjuk a fagyasztóból. Íme!

Hozzávalók egy kábé 18 cm átmérőjű formához:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 12 dkg liszt
A fagylalthoz: 5 dl habtejszín | 5 dl natúr görög joghurt | 1 (kezeletlen) citrom | 20 dkg cukor | 5 dkg málna
A málnalekvárhoz: 30 dkg málna | 15 dkg cukor
A díszítéshez: 3 dkg étcsokoládé-forgács | 5 dkg málna

  1. A málnalekvárhoz a málnát a cukorral lábosba tesszük, a forrástól számítva 15-20 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
  3. A masszából sütőpapírral bélelt tepsikbe egy kb. 18 cm átmérőjű és egy 30×30 cm-es lapot kenünk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 6-8 perc alatt készre sütjük. Ügyelünk arra, hogy ne száradjon ki, mert akkor feltekeréskor törni fog.
  4. A kihűlt négyzet alakú lapról lehúzzuk a vele sült sütőpapírt, megkenjük a málnalekvárral, majd mindkét oldalról a lap közepéig szorosan feltekerjük. Ahol összeér, kettévágjuk, így két vékony roládot kapunk.
  5. A roládokat ujjnyi szeletekre vágjuk, és egy kb. 18 cm átmérőjű, fóliával bélelt magas tortaformába tesszük, szorosan egymás mellé úgy, hogy az aljára és az oldalára is jusson (a lekvár miatt odatapad az oldalára is).
  6. A fagylalthoz a tejszínt, a joghurtot, a citrom levét, reszelt héját és a cukrot keverőtálban elkeverjük, fagylaltgépben elkészítjük.
  7. A fagylaltból 2-3 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit az előkészített formába, a roládokra töltjük, közben beleszórjuk a málnát. Végül befedjük a kerek lappal. Mélyhűtőbe tesszük dermedni.
  8. Tálalás előtt a félretett fagylalttal, a csokoládéforgáccsal és a málnával díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tipp: Természetesen használhatunk kész málnalekvárt is, kb. 40 dekányira lesz szükségünk.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + FAGYASZTÁS
SÜTÉS 2×6-8 PERC
KALÓRIA 4892 KCAL/EGÉSZ TORTA

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/07. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.