Végre terem a kiskertekben a zöldbab, ezért húsos és vega fogásokat is készítettünk belőle!
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg hajdina | 3 evőkanál olaj | 1 nagyobb fej vöröshagyma | 4 gerezd fokhagyma | 20 dkg zellergumó | 20 dkg sárgarépa | 2-2 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó | 5 dl paradicsomszósz (passata) | 10-12 darab friss bazsalikomlevél | 15 dkg főtt rizs | 40 dkg vajbab | 2 evőkanál olaj a kenéshez | 2 evőkanál zsemlemorzsa | 4 dl tejföl + a tálaláshoz | 2 teáskanál erőspaprika-krém | 2 teáskanál pirospaprika | só, bors
- A hajdinát 12-13 perc alatt főzzük meg sós vízben, szűrjük le.
- Nagy serpenyőben hevítsünk olajat, borítsuk rá az aprított vöröshagymát, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a hámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és a répát.
- Kevergessük 3-4 percig, majd mehet hozzá a leszűrt hajdina. Forgassuk át, fűszerezzük szárított bazsalikommal, oregánóval. Öntsünk rá paradicsomszószt és 2 dl vizet, forraljuk fel, sózzuk 1 teáskanál sóval, majd lefedve, közepes lángon kb. 20 perc alatt főzzük készre. Szórjuk rá a friss, aprított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. Adjuk hozzá a főtt rizst.
- A vajbab szárát vágjuk le, daraboljuk 4-5 cm-esre. Amíg rotyog a paradicsomos ragu, forraljunk 2 liter vizet, sózzuk 2 teáskanál sóval, majd borítsuk bele a vajbabot. Főzzük 4-5 percig, szűrjük le.
- Egy kb. 25×30 cm-es, mélyebb hőálló tálat vagy tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal, szórjuk ki zsemlemorzsával. A sütőt melegítsük elő 180 ºC-ra.
- A bab felét terítsük el az edény alján, erre öntsük a hajdinás-rizses ragut, lapogassuk le, majd zárjuk bab másik felével a sort. A tejfölt keverjük ki az erőspaprika-krémmel és a pirospaprikával, majd öntsük a rakás tetejére, egyengessük el. Toljuk be a sütőbe 30 percre. Hagyjuk langyosra hűlni, sok hideg tejföllel tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 788 KCAL/ADAG
Recept: Szatmári Feri (Feri, a főzelékes)
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/07. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.