Egyszerű, de nagyszerű pácötletek húsokhoz és zöldségekhez – nem csak a nyári grillszezonra

Akár az édes, sós, fűszeres vagy fanyar ízek kedvelői vagyunk, ezekkel a mennyei pácötletekkel tuti, hogy sikert arathatunk a hétvégi kerti partin.

Az ízfokozás és húspuhítás egyik legjobb és legtermészetesebb módja a pácolás. A legjobb összetevők között szerepelnie kell némi savas finomságnak (például citrusfélék), tejterméknek (joghurt vagy író) és olívaolajnak. A pác ízesítésére szinte bármit felhasználhatunk – fokhagymát, köményt, mustárt, szójaszószt, paprikát –, és még az olcsóbb hozzávalókból is mennyei ízvilágot varázsolhatunk. Ügyeljünk azonban a sómennyiségre, amennyiben elkerülnénk a húsok kiszáradását! A legjobb, ha közvetlenül a sütés előtt vagy után adjuk a húsokhoz. Íme néhány könnyedén elkészíthető (és néhány fagyasztható) pácötlet – akár nyárra, akár télre!

Édes csilis pác csirkéhez és marhához

Hozzávalók: ⅓ csésze ázsiai édes chili szósz | ¼ csésze rizsecet | 1 evőkanál felaprított zöldhagyma | 1 teáskanál reszelt (lehetőleg friss) gyömbér | ¼ teáskanál só | ¼ teáskanál őrölt pirospaprika.

Egy tálkában keverjük össze a csiliszószt, ecetet, zöldhagymát, gyömbért, sót és őrölt paprikát. Helyezzük egy lezárható zacskóba, hagyjuk állni bő 15 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ezután helyezzük a zacskóba a pácolni kívánt húst, forgassuk át alaposan a szószban, majd helyezzük a hűtőbe – a legideálisabb, ha 3 órán át áll a hűtőben, de időszűkében 30 percnyi pácolással is mennyei ízeket varázsolhatunk.

Fotó: Getty Images

Mexikói pác

A csirkehúshoz, marhához és sertéshez tökéletesen passzoló pác kiváló központi eleme a mexikói ihletésű vacsoráknak. Csak keverjük össze a hozzávalókat, és a fenti zacskós módszer szerint pácoljuk a húsokat. Adjunk időt arra, hogy összeérjenek az ízek, és már mehet is a hús a grillre. Ennyi az egész. ¡Que aproveche, jó étvágyat!

Hozzávalók: ¼ csésze vörösborecet | 2 evőkanál extra szűz olívaolaj | 1 evőkanál darált fokhagyma | ½ teáskanál szárított oregánó |1 teáskanál csilipor | ½ teáskanál őrölt kömény | ¼ teáskanál só.

Fokhagymás szójapác

Hozzávalók 2-3 kiló szárnyas- és baromfihús pácolásához : ⅓ csésze csökkentett nátriumtartalmú szójaszósz | ¼ csésze finomra vágott zöldhagyma | 3 evőkanál olívaolaj | 2 evőkanál Worcestershire szósz | 2 evőkanál balzsamecet | 1 evőkanál barna cukor | 1 evőkanál friss kakukkfűlevél vagy apróra vágott petrezselyem | 2 gerezd fokhagyma, felaprítva | ízlés szerinti őrölt pirospaprika | egy csipet fekete bors.

A páchoz egy kis tálban keverjük össze a hozzávalókat, és egészen addig kavargassuk, amíg feloldódik benne a barna cukor. Külön öröm, hogy 

fagyasztásra alkalmas zacskóban, hússal együtt akár három hónapig is elállhat a mélyhűtőben.

Kurkumás gyömbérpác csirkéhez, baromfihoz és zöldségekhez

A recept telis-tele van gyulladáscsökkentő (kurkuma, gyömbér), valamint a bélrendszerre jótékonyan ható összetevőkkel (görög joghurt, fokhagyma), így bátran fogyaszthatjuk akkor is, ha az immunrendszerünket szeretnénk felturbózni. Extra pozitívum, hogy fagyasztóban tárolva akár 3 hónapig is eláll.

Hozzávalók: 1 csésze natúr görög joghurt | ¼ csésze olívaolaj | 2 evőkanál reszelt, hámozott kurkuma | 2 evőkanál reszelt gyömbér | 2 evőkanál lime facsart leve | 3 gerezd fokhagyma, felaprítva | 2 teáskanál koriandermag serpenyőben pirítva, majd őrölve | 1 teáskanál só, bors.

Fotó: Getty Images

Teás pác

Ha tearajongó vagy, de még sosem gondoltál arra, hogy akár pácként is használhatod, akkor imádni fogod ezt a receptet! A csábító és üde páckeverékhez jázmintea és chipotle csili egyvelegét használjuk, amelyek édes, virágos és fűszeres ízeket egyszerre kölcsönöznek a húsoknak. Halakhoz, tenger gyümölcseihez és szárnyas húsokhoz egyaránt tökéletes választás. Ebben a receptben mi lazacot ajánlunk hozzá.

Hozzávalók: cédrus grillező falap | ½ csésze forrásban lévő víz | 1 evőkanál jázmin tealevél | 1db chipotle csilipaprika | 2 evőkanál almaecet | ½ teáskanál só | ½ csésze jégkocka | 3-4 szelet bőrös lazacfilé | ¼ teáskanál csilipor | 1 teáskanál jázmin tealevél | aprított metélőhagyma (opcionális) | méz (opcionális).

  1. Grillezés előtt legalább 1 órára áztassuk be a grillező deszkát, majd csepegtessük le.
  2. Egy kis tálban keverjük össze a forró vizet és 1 evőkanál tealevelet. Hagyjuk ázni 5 percig. Öntsük a teakeveréket egy finom szitán keresztül a turmixgépbe. Hozzáadjuk a chipotle csilit, az ecetet, a sót és a jégkockákat. Fedjük le, és turmixoljuk simára.
  3. A lazacot újrazárható műanyag zacskóba tesszük, majd ráöntjük a turmixgép teljes tartalmát. Időnként megforgatva, 30-45 percig pácoljuk a hűtőben.
  4. Helyezzük a grillrácsra a nedves cédrus falapot. Ezután jöhet a lazac, amit megszórunk csiliporral és 1/8 teáskanál tealevéllel. Fontos, hogy bőrével lefelé helyezünk a deszkára, majd 20-24 percig grillezzük.
  5. Tálaláskor megszórjuk metélőhagymával, és ha szeretnénk, pici mézzel is meglocsolhatjuk. 

Fotó: Getty Images

Pirított pirospaprika pác 

Némi serpenyőben pirított pirospaprika és néhány egyszerű, többnyire a kamrában is fellelhető alapanyag alkotja ezt az igen egyszerű turmixpácot. Szinte bármilyen húshoz használható, mélyhűtőben tárolva pedig hónapokig eltartható. 

Hozzávalók: 2-3 kaliforniai paprika | ½ csésze olívaolaj | ¼ csésze vörösborecet | 4 teáskanál szárított olasz fűszerkeverék vagy oregánó | 4 gerezd fokhagyma, összetörve | 1 teáskanál só | ½ teáskanál fekete bors.

  1. A páchoz turmixgépben vagy konyhai robotgépben összekeverjük a hozzávalókat. Fedjük le, és turmixoljuk simára.
  2.  Ezután a kapott masszát zacskóba helyezzük a kívánt húsokkal együtt, és mehet is a fagyasztóba.
  3. Sütés előtt 24-48 órával vegyük ki a fagyasztóból és helyezzük a hűtőbe. Kiolvadás után tetszés szerint elkészíthető. 

Jamaicai jerk-pác

Az ananászlé, a fokhagyma és a jerk fűszerkeverék tökéletes pác a grillezett csirkéhez, sertéshúshoz, marhához és zöldségekhez. Nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat, hozzáadni a grillezni kívánt húst vagy zöldséget, és már mehet is a hűtőbe. 

Hozzávalók: fél csésze cukrozatlan ananászlé | 2 evőkanál olívaolaj | 6 gerezd fokhagyma, felaprítva | 1 evőkanál jamaicai jerk fűszer | fél teáskanál só.

Kiemelt kép: Getty Images