Az ízfokozás és húspuhítás egyik legjobb és legtermészetesebb módja a pácolás. A legjobb összetevők között szerepelnie kell némi savas finomságnak (például citrusfélék), tejterméknek (joghurt vagy író) és olívaolajnak. A pác ízesítésére szinte bármit felhasználhatunk – fokhagymát, köményt, mustárt, szójaszószt, paprikát –, és még az olcsóbb hozzávalókból is mennyei ízvilágot varázsolhatunk. Ügyeljünk azonban a sómennyiségre, amennyiben elkerülnénk a húsok kiszáradását! A legjobb, ha közvetlenül a sütés előtt vagy után adjuk a húsokhoz. Íme néhány könnyedén elkészíthető (és néhány fagyasztható) pácötlet – akár nyárra, akár télre!
Édes csilis pác csirkéhez és marhához
Hozzávalók: ⅓ csésze ázsiai édes chili szósz | ¼ csésze rizsecet | 1 evőkanál felaprított zöldhagyma | 1 teáskanál reszelt (lehetőleg friss) gyömbér | ¼ teáskanál só | ¼ teáskanál őrölt pirospaprika.
Egy tálkában keverjük össze a csiliszószt, ecetet, zöldhagymát, gyömbért, sót és őrölt paprikát. Helyezzük egy lezárható zacskóba, hagyjuk állni bő 15 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ezután helyezzük a zacskóba a pácolni kívánt húst, forgassuk át alaposan a szószban, majd helyezzük a hűtőbe – a legideálisabb, ha 3 órán át áll a hűtőben, de időszűkében 30 percnyi pácolással is mennyei ízeket varázsolhatunk.
Mexikói pác
A csirkehúshoz, marhához és sertéshez tökéletesen passzoló pác kiváló központi eleme a mexikói ihletésű vacsoráknak. Csak keverjük össze a hozzávalókat, és a fenti zacskós módszer szerint pácoljuk a húsokat. Adjunk időt arra, hogy összeérjenek az ízek, és már mehet is a hús a grillre. Ennyi az egész. ¡Que aproveche, jó étvágyat!
Hozzávalók: ¼ csésze vörösborecet | 2 evőkanál extra szűz olívaolaj | 1 evőkanál darált fokhagyma | ½ teáskanál szárított oregánó |1 teáskanál csilipor | ½ teáskanál őrölt kömény | ¼ teáskanál só.
Fokhagymás szójapác
Hozzávalók 2-3 kiló szárnyas- és baromfihús pácolásához : ⅓ csésze csökkentett nátriumtartalmú szójaszósz | ¼ csésze finomra vágott zöldhagyma | 3 evőkanál olívaolaj | 2 evőkanál Worcestershire szósz | 2 evőkanál balzsamecet | 1 evőkanál barna cukor | 1 evőkanál friss kakukkfűlevél vagy apróra vágott petrezselyem | 2 gerezd fokhagyma, felaprítva | ízlés szerinti őrölt pirospaprika | egy csipet fekete bors.
A páchoz egy kis tálban keverjük össze a hozzávalókat, és egészen addig kavargassuk, amíg feloldódik benne a barna cukor. Külön öröm, hogy
fagyasztásra alkalmas zacskóban, hússal együtt akár három hónapig is elállhat a mélyhűtőben.
Kurkumás gyömbérpác csirkéhez, baromfihoz és zöldségekhez
A recept telis-tele van gyulladáscsökkentő (kurkuma, gyömbér), valamint a bélrendszerre jótékonyan ható összetevőkkel (görög joghurt, fokhagyma), így bátran fogyaszthatjuk akkor is, ha az immunrendszerünket szeretnénk felturbózni. Extra pozitívum, hogy fagyasztóban tárolva akár 3 hónapig is eláll.
Hozzávalók: 1 csésze natúr görög joghurt | ¼ csésze olívaolaj | 2 evőkanál reszelt, hámozott kurkuma | 2 evőkanál reszelt gyömbér | 2 evőkanál lime facsart leve | 3 gerezd fokhagyma, felaprítva | 2 teáskanál koriandermag serpenyőben pirítva, majd őrölve | 1 teáskanál só, bors.
Teás pác
Ha tearajongó vagy, de még sosem gondoltál arra, hogy akár pácként is használhatod, akkor imádni fogod ezt a receptet! A csábító és üde páckeverékhez jázmintea és chipotle csili egyvelegét használjuk, amelyek édes, virágos és fűszeres ízeket egyszerre kölcsönöznek a húsoknak. Halakhoz, tenger gyümölcseihez és szárnyas húsokhoz egyaránt tökéletes választás. Ebben a receptben mi lazacot ajánlunk hozzá.
Hozzávalók: cédrus grillező falap | ½ csésze forrásban lévő víz | 1 evőkanál jázmin tealevél | 1db chipotle csilipaprika | 2 evőkanál almaecet | ½ teáskanál só | ½ csésze jégkocka | 3-4 szelet bőrös lazacfilé | ¼ teáskanál csilipor | 1 teáskanál jázmin tealevél | aprított metélőhagyma (opcionális) | méz (opcionális).
- Grillezés előtt legalább 1 órára áztassuk be a grillező deszkát, majd csepegtessük le.
- Egy kis tálban keverjük össze a forró vizet és 1 evőkanál tealevelet. Hagyjuk ázni 5 percig. Öntsük a teakeveréket egy finom szitán keresztül a turmixgépbe. Hozzáadjuk a chipotle csilit, az ecetet, a sót és a jégkockákat. Fedjük le, és turmixoljuk simára.
- A lazacot újrazárható műanyag zacskóba tesszük, majd ráöntjük a turmixgép teljes tartalmát. Időnként megforgatva, 30-45 percig pácoljuk a hűtőben.
- Helyezzük a grillrácsra a nedves cédrus falapot. Ezután jöhet a lazac, amit megszórunk csiliporral és 1/8 teáskanál tealevéllel. Fontos, hogy bőrével lefelé helyezünk a deszkára, majd 20-24 percig grillezzük.
- Tálaláskor megszórjuk metélőhagymával, és ha szeretnénk, pici mézzel is meglocsolhatjuk.
Pirított pirospaprika pác
Némi serpenyőben pirított pirospaprika és néhány egyszerű, többnyire a kamrában is fellelhető alapanyag alkotja ezt az igen egyszerű turmixpácot. Szinte bármilyen húshoz használható, mélyhűtőben tárolva pedig hónapokig eltartható.
Hozzávalók: 2-3 kaliforniai paprika | ½ csésze olívaolaj | ¼ csésze vörösborecet | 4 teáskanál szárított olasz fűszerkeverék vagy oregánó | 4 gerezd fokhagyma, összetörve | 1 teáskanál só | ½ teáskanál fekete bors.
- A páchoz turmixgépben vagy konyhai robotgépben összekeverjük a hozzávalókat. Fedjük le, és turmixoljuk simára.
- Ezután a kapott masszát zacskóba helyezzük a kívánt húsokkal együtt, és mehet is a fagyasztóba.
- Sütés előtt 24-48 órával vegyük ki a fagyasztóból és helyezzük a hűtőbe. Kiolvadás után tetszés szerint elkészíthető.
Jamaicai jerk-pác
Az ananászlé, a fokhagyma és a jerk fűszerkeverék tökéletes pác a grillezett csirkéhez, sertéshúshoz, marhához és zöldségekhez. Nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat, hozzáadni a grillezni kívánt húst vagy zöldséget, és már mehet is a hűtőbe.
Hozzávalók: fél csésze cukrozatlan ananászlé | 2 evőkanál olívaolaj | 6 gerezd fokhagyma, felaprítva | 1 evőkanál jamaicai jerk fűszer | fél teáskanál só.
Kiemelt kép: Getty Images