Receptek lányaimnak podcast: : Asszonyháza kuglóf (Állj meg, magadért!)

Receptek lányaimnak podcast: : Asszonyháza kuglóf (Állj meg, magadért!)

Schäffer Erzsébet és lánya, Hegedűs Fanni lélektanról, életről és receptekről beszélget – a tizedik adásban például időről, külső és belső utakról.

Egy játékos podcastot találtunk ki – fura nekem ez a szó, milyen jó lenne egy frappáns magyar változat –, a címe: Receptek lányaimnak.

A nőklapja.hu felületén játszunk minden héten Fannival. Nemrég felhívott: „Mama, a babot meleg vízbe áztassam, vagy hidegbe?” Így jött az ötlet, hogy ezekben a mesélős percekben ketten beszélgetünk, anya meg a lánya. A legkisebb.

Tizedik recept: Asszonyháza kuglóf 

Azért hívom Asszonyháza Kuglófnak, mert Petrik Adrienntől, az Asszonyháza könyv írójától kaptam.

Hozzávalók

  • 18 dkg vaj (margarin)
  • 18 dkg cukor
  • 1 cs vaníliáscukor

Ezeket krémmé keverem.

Hozzáadok 4 egész tojást, keverem tovább. Következik 35 dkg liszt vegyítve 1 sütőporral, óvatosan tovább keverem, s hogy könnyebben összeálljon, hozzáadok 5-6 evőkanál tejet. Néha jóval többet, annyit, hogy tejföl sűrűségű legyen. Ezután áztatott mazsolát, késsel összevágott kétmaroknyi diót keverek még bele, de lehet apróra vágott aszaltgyümölcsöt, maradék csokoládédarabokat is belekeverni.

Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntöm, 180 fokon sütöm lassan. A vége felé tűpróba, ne legyen nagyon száraz.

Ha van időm, a tetejére csokimázat csorgatok – nagyon mutatós! És nagyon finom! Napokig eláll. (Ha marad belőle.)