Mennyei vendégváró desszert a Nők Lapja Konyha 2022/08. lapszámából.

Nincs az a desszert, amit ne lehetne szebbé és finomabbá tenni néhány nyári gyümölccsel. Urbán Gábor áfonyából alkotta meg az alábbi édességet, ami nem csak szép, de istenien finom is. Megéri kipróbálni!

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 115 dkg liszt
Az áfonyakrémhez: 20 dkg áfonya | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 25 dkg vaj/margarin
A citromkrémhez: 2 dl frissen facsart vagy min. 50%-os citromlé | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 15 dkg vaj/margarin | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
A díszítéshez: 5 dkg friss áfonya | 5 dkg sárga marcipán

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A masszát kb. 18 cm átmérőjű, magas, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, vízszintesen 4 lapba vágjuk.
  3. Az áfonyakrémhez az áfonyát 1 dl vízzel lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és forrástól számítva kb. 1 percig forraljuk. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, újra felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, a puha vajjal vagy margarinnal habosra keverjük.
  4. A citromkrémhez a citromlevet lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot. Felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, a puha vajjal/margarinnal és a citromhéjjal habosra keverjük.
  5. A torta töltésekor az első lapot megkenjük a citromkrém felével, majd befedjük a második lappal. Erre áfonyakrémet kenünk, majd újabb lapot helyezünk rá, megkenjük citromkrémmel, végül befedjük az utolsó lappal.
  6. A külsejét átkenjük a maradék áfonyakrém felével, a többit csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Ezzel díszítjük a tortát a képen látható módon, tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor áfonyával és sárga marcipángyönggyel dekorálhatjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 5792 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/08. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.