A kukoricát már több mint kilencezer éve termesztik a mai Mexikó területén, Amerika felfedezése után jutott el Európába és a világ többi részére. Hazánkban a főtt kukorica a nyár elengedhetetlen eleme, és talán ez a legegészségesebb strandkaja: a friss csemegekukorica B12-vitaminban, folsavban és vasban is gazdag, ezáltal rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérszegénység kialakulásának kockázata is. Érdemes tehát minél többet enni belőle – minél több formában! Rögtön mutatunk is három verziót.
Zöldfűszeres kukoricaleves
Nagyjából negyedóra alatt összedobható, melegen és hidegen is fogyasztható, és persze isteni az íze – vagyis joggal érdemli ki ez a fogás a tökéletes nyári leves címet.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 1 mogyoróhagyma, felaprítva
- 2-3 ág friss kakukkfű
- só és frissen őrölt bors
- 2 cső kukorica
- 7 deci zöldségleves-alaplé
- friss petrezselyemlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy éles késsel levágjuk a csövekről a kukoricaszemeket. Egy lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a kukoricát és az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és a kukoricacsöveket is beledobjuk. Ha felforrt, visszavesszük a hőfokot, és további tíz percig főzzük.
- Kihalásszuk a lábasból a kakukkfűágakat és a kukoricacsöveket, majd botmixerrel egyneműsítjük a levest. Szükség esetén ízesítjük, tálakba merve, petrezselyemlevéllel tálaljuk.
Sajtos-kukoricás lepény
Kívül ropogós, belül puha, ráadásul sajtos is – a sajtos-kukoricás lepény grillezett húsok köreteként, de egy ízletes (például fokhagymás-tejfölös) mártogatóssal önmagában is megállja a helyét. Kiváló maradékmentő, ha árválkodik a hűtőben néhány cső főtt kukorica.
Hozzávalók:
- 30 deka főtt kukorica (cső nélkül)
- 4 deka kukoricaliszt
- 3 deka búzaliszt
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 tojás
- 1 szál zöldhagyma, felaprítva
- 4 deka reszelt parmezán
- 1 marék koriander, felaprítva
- 1 evőkanál lime-lé
- só és frissen őrölt bors
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A kukoricát, a kukoricalisztet, a búzalisztet, a pirospaprikát, a tojást, a sajtot, a zöldhagymát, a koriandert és a lime-levet egy nagyobb tálban összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Ha nem áll össze, kevés vizet adunk hozzá.
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. Húspogácsa méretű és formájú lepénykéket adagolunk a serpenyőbe, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük – kb. négy-négy perc alatt. Még melegen tálaljuk.
Brazil kukoricapuding
A kukorica sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, hogy még desszert is készíthető a főszereplésével! A braziloknál curau de milho néven ismert édesség selymesen krémes, és csupán néhány összetevő szükségeltetik hozzá.
Hozzávalók:
- 45 deka kukorica (cső nélkül)
- 4,5 deci zsíros tej
- 1 csipet só
- 10 deka cukor
- fahéj a tálaláshoz
Elkészítés:
- A kukoricát a tejjel simára turmixoljuk, majd leszűrjük.
- A leszűrt kukoricás tejet egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a sót, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük felforralni.
- Kb. 15-20 perc forralás után van kész, amikor a kukoricás tej pudingállagúvá sűrűsödik. Melegen és hűtve is tálalhatjuk, tetejére egy kevés fahéjat is hinthetünk.
Kiemelt kép: Getty Images