A magyar eper szezonja hamarosan beköszönt, tudjátok mit jelent ez? Finomabbnál finomabb süteményeket, amilyen a következő recept is!

HOZZÁVALÓK 15 KOCKÁHOZ:

A tésztához: 20 dkg vaj/margarin | 15 dkg porcukor | 4 tojás | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 20 dkg liszt
Az epres pudinghoz: 30 dkg eper | 2 dl víz | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor
A tetejére: 1 csomag habfixáló | 4 dl hideg habtejszín | 5 dkg étcsokoládé, olvasztva | 10 dkg friss eper

1. A tésztához egy keverőtálban robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat/margarint a porcukorral, majd egyesével belekeverjük az egész tojásokat, végül a kakaóporral és sütőporral elegyített lisztet. Óvatosan sima tésztává keverjük.

2. A masszát egy kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe simítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 20-22 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Vízszintesen két lapba vágjuk, az egyik lapot visszatesszük a tepsibe.

3. Az epres pudinghoz összeforraljuk a tisztított, felkockázott epret 1 dl vízzel és a cukorral, forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A tűzről levéve pürésítjük botmixerrel, majd ismét felforraljuk, és besűrítjük a maradék 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral.

4. Elfelezzük, az egyik felét még melegen a tepsibe fektetett lapra kenjük, majd befedjük a másik lappal. A puding másik felét kihűtjük.

5. A tetejéhez simára keverjük a kihűlt pudingot, majd óvatosan beleforgatjuk a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt. A krémet egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, végül megcsorgatjuk a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott étcsokoládéval. Friss eperrel díszítjük, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 20-22 PERC
KALÓRIA: 373 KCAL/KOCKA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre