Sikerült egy kosár szép szilvát vennünk kedvező áron, de fogalmunk sincs, mit csináljunk belőle? Szilvás gombócot? Szilvalekvárt? Szilvás pitét? Remek ötlet mind, de mi lenne, ha most egy előételhez, egy kokélhoz vagy mondjuk egy főételhez használnánk fel (egy részét)?
Szilvás-céklás saláta pekándióval
Ez a szuper egyszerű, vegán saláta a bizonyíték arra, hogy a szilva nem csak desszertek főszereplője lehet.
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 közepes cékla, megfőzve
- 5 szem szilva, kimagozva, cikkekre vágva
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál agavészirup (használhatunk juharszirupot vagy mézet is)
- 1 marék pekándió, durvára vágva
- mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
- Ha a főtt cékla kihűlt, meghámozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a szilvával, a citromlével és az agavésziruppal.
- A pekándiót száraz serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a salátához, és mentalevelekkel díszítjük. Ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, érdemes fél órát állni hagyni.
Fekete sangria
A klasszikus partiitalnak nem csak gyönyörű, sötét színt ad a fekete szeder, az áfonya és a szilva: az íze is isteni lesz tőlük!
Hozzávalók:
- 4 szem szilva, kimagozva
- 60 deka fekete szeder
- 10 deka áfonya
- 1 üveg cabernet sauvignon
- 1 deci vodka
- 2,5 deci meggylé
- 2,5 deci szóda
- fél deci cukorszirup
- jég
Elkészítés:
- A szilvát cikkekre vágjuk, majd a szederrel és az áfonyával együtt egy nagy üvegkancsóba tesszük.
- Ráöntjük a bort, a vodkát, a meggylevet, a szódát és a cukorszirupot, majd alaposan összekeverjük.
- Egy-két órára, vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jéggel teli borospohárban szervírozzuk.
Szilvás húsnyárs
Ne temessük a nyarat, van még pár napunk (hetünk…), hogy élvezzük a jó időt, és grillezzünk a szabadban. Ha édesre és sósra is vágyunk, ez az ázsiai ihletésű húsnyárs lesz a nyerő fogás.
Hozzávalók (4 személyre):
- 75 milliliter szójaszósz
- 75 milliliter rizsecet
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 ujjnyi gyömbér, reszelve
- fél teáskanál csilipehely
- fél kiló sertésszűz, kockákra vágva
- 8 szem szilva, kimagozva, felezve
Elkészítés:
- A páchoz az első hét hozzávalót összekeverjük, és egy zárható nejlontasakba öntjük.
- A tasakba beletesszük a húst és a szilvát, lezárjuk, és egy órát (vagy akár egy éjszakát) hűtőben pihentetjük.
- A bepácolt húst és szilvát saslikpálcákra húzzuk, és forró grillrácson megsütjük. Friss salátával vagy fóliában sült burgonyával tálaljuk.
Kiemelt kép: Getty Images