Az iskolakezdéssel óhatatlanul is eljön az a dilemma, hogy mit csomagoljunk a gyerekeknek tízóraira, illetve uzsonnára. Vrábel Kriszta megmutatja, hogyan tudunk időt spórolni a rohanós reggeleken azzal, hogy már csak sütni kell a hűtőből kivett péksüteményeket.
Hozzávalók 10 darabhoz:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2 teáskanál szárított élesztő | 1 teáskanál só | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | 1 dl tej | 5 dkg vaj/margarin | 1 dl natúr joghurt | kb. 1,5 dl víz | 15 dkg félkemény sajt (pl. gouda, edami, trappista) | 10 dkg morzsolt kukorica (konzerv) | 1 evőkanál BBQ-fűszerkeverék
- A sütést megelőző nap keverjük el a lisztet a szárított élesztővel, a sóval, adjuk hozzá az egész tojást, a tejet, a puha vajat/margarint, a joghurtot és annyi vizet, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. Dagasszuk a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos lesz. Letakarva kelesszük a duplájára.
- Lisztezett felületen pár mozdulattal gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastag téglalappá. Oszlassuk szét rajta a reszelt sajtot, szórjuk rá egyenletesen a lecsepegtetett kukoricát és a BBQ-fűszert. Tekerjük fel a hosszabb oldaláról indulva, mint egy bejglit, majd vágjuk 10 egyenlő részre.
- Lapítsuk le a darabokat, formázzuk meg kicsit a csigákat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Folpackkal letakarva tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára.
- Másnap reggel kenjük meg a csigákat a felvert tojással, tegyük a hideg sütőbe. Kapcsoljuk be 200 ºC-ra, majd kb. 30 perc alatt süssük készre a csigákat.
Tipp: tehetünk még bele sonkát, aszalt paradicsomot, bacont is!
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS | SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 324 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta