Nincs jobb kényeztetés a családnak a ráérősebb napokon, mint pár falat frissen készült sütemény. Használjuk fel hozzá a szezonális gyümölcsöket, például diót, almát, szilvát, körtét. Urbán Gábor most szőlővel dolgozott, íme a recept:
Hozzávalók 10-12 darab 8 cm átmérőjű tortácskához:
A tésztához: 20 dkg liszt + a nyújtáshoz | 7 dkg porcukor | 12 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája
A krémhez: 1,5 dl száraz fehér pezsgő | 13 dkg cukor | 3 tojás | 7,5 dkg vaj/margarin
A díszítéshez: 1 kisebb fürt szőlő | néhány friss mentalevél
- A tésztához a lisztet, cukrot és a vajat/margarint keverőtálba tesszük, elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre betesszük a hűtőbe.
- Vékonyan kb. 8 cm átmérőjű kosárformákba nyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 8-10 perc alatt.
- A krém hozzávalóit a vaj/margarin kivételével keverőtálban, vízgőz fölött csípősre melegítjük (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat). Robotgéppel, alacsony fokozaton keverni kezdjük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a puha vajat/margarint. Sűrűn folyó, majonézhez hasonló állagot kell kapnunk. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A krémmel megtöltjük a kihűlt kosárkákat, és 150 ºC-ra előmelegített sütőben lágyan remegősre sütjük 5-6 perc alatt. Kihűtjük, majd friss szőlővel, mentalevéllel díszítjük.
Tipp: Ez a mennyiség egy nagy, kb. 28 cm átmérőjű formához is elegendő!
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + HŰTÉS | SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 287 KCAL/TORTÁCSKA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes