Főzzünk klasszikus magyar leveseket! – Pázmándi gombócgulyás

Nagy Tünde receptje a Nők Lapja Konyha szeptemberi lapszámából.

Minden hazai tájon megtaláljuk az adott vidék jellegzetes ételeit, így van ez a levesek esetében is. Aki még nem ismeri például a gombócgulyást, annak mindenképpen javasoljuk, hogy tesztelje az alábbi receptet!

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej vöröshagyma | 3 evőkanál olívaolaj | 1 darab paprika | 1 darab paradicsom | 1 evőkanál pirospaprika | 40 dkg sertéscomb | só, frissen őrölt bors | 1 darab babérlevél | 40 dkg sárgarépa | 20 dkg fehérrépa | 30 dkg burgonya | 40 dkg zöldborsó | 20 dkg tejföl | 1 csokor petrezselyem
A gombóchoz: 50 dkg burgonya | fél teáskanál só | 15 dkg liszt | 1 tojás

  1. A gombóchoz a meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a tojást, majd félretesszük kicsit a masszát.
  2. A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olajon, rádobjuk a kicsumázott, felkockázott paprikát, paradicsomot, beleszórjuk a pirospaprikát, lecsós alapot készítünk. Rádobjuk a szintén felkockázott húst, körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. Felöntjük kb. 2 liter vízzel, beledobjuk a babérlevelet, hozzáadjuk a hámozott, felkarikázott répákat, a tisztított, felkockázott burgonyát, majd amikor szinte minden megfőtt, a borsót is. (Szükség szerint pótoljuk a vizet.)
  4. A krumplis masszából 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk a kész leveshez. Forraljuk, míg a gombócok feljönnek a leves tetejére, belekeverjük a tejfölt és az aprított petrezselymet, majd tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 734 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/09. lapszámában jelent meg.

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.