Hétvégéken beleférnek a nagyobb időráfordítást igénylő, hosszabb sütést-főzést igénylő fogások is – Nagy Tünde mennyei receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 2 rúdhoz:

A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 2,5 dkg friss élesztő | 10 dkg cukor | 6 dkg vaj/margarin, olvasztva | 1 tojás | 2,5 dl langyos tej
A töltelékhez: 20 dkg sűrű szilvalekvár | 5 szem szilva | 10 dkg étcsokoládé | 5 dkg szeletelt mandula
A kenéshez: 1 tojássárgája | 1 evőkanál tej

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat/ margarint, a tojást és a langyos tejet. (Aki szeretné, fel is futtathatja a langyos tejben a morzsolt élesztőt.) Robotgéppel alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, megszórjuk a kimagozott apróra feldarabolt szilvával, a felaprított csokoládéval, a mandulaszeletek felével, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
  3. Éles késsel először keresztben elfelezzük a rudat, majd mindkét rudat hosszában végigvágjuk, a két szálat lazán összefonjuk egymással.
  4. A kalácsokat sütőpapírral bélelt kenyérformákba emeljük, letakarva 10-20 percig pihentetjük, majd megkenjük a felvert tojássárgájás tejjel. Megszórjuk a maradék mandulával, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt.

Tipp: Akinek nincs két kenyérformája, sütheti egy nagyban, esetleg hajlíthatja koszorú formájú formába, ebben az esetben keresztben nem kell elvágni, csak hosszában!

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45-50 PERC
KALÓRIA 2136 KCAL/RÚD

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/09. lapszámában jelent meg.