A legjobb krémlevesek a tavaszi, zsenge zöldségekből készülnek, amilyen a friss karalábé is.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

50 dkg karalábé | 2 szál újhagyma olívaolaj | só, frissen őrölt bors | 1,5 dl főzőtejszín | fél (kezeletlen) citrom héja | 10 dkg füstölt sonka | 1 kis csokor petrezselyem

1. A karalábét hámozzuk meg, kockázzuk fel, kevés zsenge karalábérészt tegyünk félre a levesbetéthez! Dinszteljük meg a karalábét a felkarikázott újhagymával együtt 2 evőkanál olívaolajon. Öntsük fel 1-1,2 liter vízzel (vagy zöldségalaplével), sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük puhára.

2. Ha megpuhult, turmixoljuk simára botmixerrel. A tejszínt keverjük el benne, ízesítsük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, melegítsük össze.

3. A félretett karalábét pirítsuk át kevés olívaolajon a felkockázott sonkával együtt, keverjük el az aprított petrezselyemmel, tálaláskor levesbetétként szedjük a levesbe.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 254 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. májusi számában jelent meg.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője