Az Indiából származó, törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is nevezett padlizsán a mediterrán és a közép-keleti, sőt már a magyar konyhának is nagy kedvence. Nem véletlenül, hiszen különleges, finom és rendkívül sokoldalú – éppen most van az igazi szezonja. Lajos Mari receptjei.

Padlizsánlegyező

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra. 1 adag: 310 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • só, bors
  • 500 g apró, kemény paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 szem kimagozott zöld olívabogyó
  • 4-5 ek. classico olívaolaj
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 5 szál petrezselyem

A padlizsánok szárát levágjuk, törzsüket hosszanti irányban vékony szeletekre bemetsszük úgy, hogy a szár felőli 4-5 cm egyben maradjon. Bedörzsöljük sóval, majd szűrőtálba állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyjon (1 óra).

A paradicsomok szárcsonkját kivágjuk, 1/2 cm vastagon felszeleteljük őket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát 1 cm-es karikákra vagy karcsú gerezdekre szeljük, és kissé besózzuk.

A padlizsánt leöblítjük, jól kinyomkodjuk. Imitt-amott megkenjük a szeleteket egy kevés áttört fokhagymával, közéjük csúsztatjuk-állítjuk a paradicsomkarikákat, amelyektől legyezőszerűen kissé kinyílnak.

Kiolajozunk egy akkora tűzálló tálat, hogy a padlizsánlegyezők éppen csak elférjenek benne, azaz kissé megtámasszák egymást. Köréjük és a tetejükre szórjuk a hagymát és az olívabogyót, meglocsoljuk a maradék olajjal, végül meghintjük frissen őrölt borssal és az oregánóval. Alufóliával betakarjuk, 180 °C-os sütőben 1 órán át pároljuk, aztán fedetlenül további 20 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Melegen-hidegen egyaránt finom.

Padlizsános sertészelet

Elkészítési idő: 1 óra. 1 adag: 531 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 vékony szelet kicsontozott sertéskaraj (kb. 600 g)
  • 1 kk. pizza-fűszerkeverék
  • 2 + 2 + 1 ek. olaj
  • 2 közepes padlizsán (400 g)
  • só, bors
  • 500 g paradicsom
  • 600 g burgonya
  • 20-22 nagyobb bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 2 gombóc mozzarella (250 g)

Meghintjük a húst a fűszerrel, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és betesszük a hűtőbe. A padlizsánokat felkarikázzuk, 30 percre erősen besózzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, gerezdekre szeljük.

A körethez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A bazsalikomot és a fokhagymát 2-3 ek. főzőlével péppé zúzzuk. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük 2 ek. olajjal és 200 °C-os sütőben 10 pecig sütjük. 1 ek. olajjal 5 percig főzzük a paradicsom felét, sóval, borssal ízesítjük.

A burgonyát leszűrjük, megtörjük a forró tejszínnel, belekeverjük a bazsalikompépet, melegen tartjuk, majd tálaláskor megszórjuk a felkockázott paprikával.

A hússzeleteket az olajjal együtt serpenyőbe tesszük, megsózzuk, borssal megszórjuk, oldalanként 3 percig pirítjuk. Tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a paradicsommártással, betakarjuk a padlizsánnal, a nyers paradicsommal és a felkarikázott mozzarellával. 200 °C-os sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt a tetejükre olvad (10 perc). A burgonyapüré kíséretében tálaljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .