Szeptemberben még kapni lehet a nyár finomságait, de már az ősz csodái is ott sorakoznak a standokon. Válogassunk kedvünkre belőlük!

Langyos szőlőleves pirított kaláccsal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg fehér szőlő
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 dl félédes muskotályos fehérbor vagy tokaji aszú
  • 1 dl habtejszín
  • 4 tojássárgája

A feltéthez:

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg kalács
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 6 szál kakukkfű

A szőlőt megmossuk, 15 dkg-ot félreteszünk a tálaláshoz. A többit a vajon megpároljuk egy csipet sóval, majd a borral, a tejszínnel és 1 liter vízzel felöntjük. Fedő alatt 15 percig főzzük. Ezután szűrőn átpasszírozzuk, újra felforraljuk, és a tűzről lehúzva kézi habverővel elkeverjük benne a tojássárgáját. (Nem tesszük vissza a tűzre, mert akkor kicsapódik benne a tojás!) A feltéthez a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a felkockázott kalácsot, megszórjuk a cukorral és a kakukkfűlevelekkel, majd időnként megrázva a serpenyőt barnára pirítjuk. Ezzel és a félretett szőlőszemekkel kínáljuk a langyosra hűlt levest.

Darált húsos, gerslis rakott brokkoli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 15 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 50 dkg paradicsom (friss vagy konzerv is jó)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 30 dkg brokkoli
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista, gouda, edami)

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gerslit, 2-3 percet pirítjuk. Rádobjuk a darált húst, ezt is megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot és 1 gerezd összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáöntünk 1,5 dl vizet, majd lefedve 20 percig pároljuk. Olykor megkeverjük, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Addig főzzük, amíg a gersli meg nem puhul. A brokkolit rózsákra szedjük, bő, sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, leszűrjük. A kész húsos-gerslis ragut tűzálló tálba szedjük, rátesszük a brokkolit. Elkeverjük a tejfölt a tojásokkal, 2 gerezd összezúzott fokhagymával, megsózzuk, borssal meghintjük. A tejfölt a brokkolira öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és alufóliával lefedve 10 percig sütjük. Fólia nélkül visszatesszük a sütőbe még 15 percre sülni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .