Langyos szőlőleves pirított kaláccsal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg fehér szőlő
- 5 dkg vaj
- csipet só
- 2 dl félédes muskotályos fehérbor vagy tokaji aszú
- 1 dl habtejszín
- 4 tojássárgája
A feltéthez:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg kalács
- 2-3 evőkanál cukor
- 6 szál kakukkfű
A szőlőt megmossuk, 15 dkg-ot félreteszünk a tálaláshoz. A többit a vajon megpároljuk egy csipet sóval, majd a borral, a tejszínnel és 1 liter vízzel felöntjük. Fedő alatt 15 percig főzzük. Ezután szűrőn átpasszírozzuk, újra felforraljuk, és a tűzről lehúzva kézi habverővel elkeverjük benne a tojássárgáját. (Nem tesszük vissza a tűzre, mert akkor kicsapódik benne a tojás!) A feltéthez a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a felkockázott kalácsot, megszórjuk a cukorral és a kakukkfűlevelekkel, majd időnként megrázva a serpenyőt barnára pirítjuk. Ezzel és a félretett szőlőszemekkel kínáljuk a langyosra hűlt levest.
Darált húsos, gerslis rakott brokkoli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 15 dkg gersli (árpagyöngy)
- 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 50 dkg paradicsom (friss vagy konzerv is jó)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 30 dkg brokkoli
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 10 dkg félkemény sajt (pl. trappista, gouda, edami)
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gerslit, 2-3 percet pirítjuk. Rádobjuk a darált húst, ezt is megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot és 1 gerezd összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáöntünk 1,5 dl vizet, majd lefedve 20 percig pároljuk. Olykor megkeverjük, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Addig főzzük, amíg a gersli meg nem puhul. A brokkolit rózsákra szedjük, bő, sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, leszűrjük. A kész húsos-gerslis ragut tűzálló tálba szedjük, rátesszük a brokkolit. Elkeverjük a tejfölt a tojásokkal, 2 gerezd összezúzott fokhagymával, megsózzuk, borssal meghintjük. A tejfölt a brokkolira öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és alufóliával lefedve 10 percig sütjük. Fólia nélkül visszatesszük a sütőbe még 15 percre sülni.