Sztroganoff gombaragu kétféle gombából
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg laskagomba
- 50 dkg fehér és barna csiperkegomba vegyesen
- 3 szál újhagyma
- olaj
- 2 evőkanál édes mustár
- 1 teáskanál dijoni magos mustár
- 15 dkg csemegeuborka
- só, bors
- 4 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
A megtisztított gombákat cikkekre vágjuk, majd a felkarikázott újhagymával együtt, kevés olajon, nagy lángon megpirítjuk. Hozzáadjuk a mustárokat, a felkarikázott csemegeuborkát, megsózzuk, borssal ízesítjük, és felöntjük a tejszínnel. 10 perc alatt összeforraljuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Főtt rizzsel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.
Kolbászos, tejfölös bableves zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg debreceni kolbász
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 2 zöld kaliforniai paprika (lehet más színű is)
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 konzerv (kb. 70 dkg) fehér bab
- 5-6 babérlevél
- só
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl + 1 dl a tálaláshoz
A kolbászt felkarikázzuk, az olajon megpirítjuk. A répákat megpucoljuk, a paprikát kicsumázzuk, mindegyiket feldaraboljuk, és a kolbászhoz adjuk. Felöntjük a borral, felforraljuk. Beletesszük a lecsöpögtetett babot, beleöntünk 2 liter vizet, babérlevéllel ízesítjük, megsózzuk. 25-30 percig főzzük a levest. Beleöntjük a tejszínt, elkeverjük benne a tejfölt. Felforraljuk, tálaljuk, tejfölt és friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Tipp: Száraz babból is elkészíthető, akkor a főzési idő jelentősen megnő, ha gyorsítani akarjuk, érdemes előtte beáztatni a babot.