A sütőtök-krémlevesen túl: izgalmas, olcsó és gyors fogások a szezon kedvenc alapanyagából

Izgalmas kapcsolatban vagyok a sütőtökkel.

Kisgyerekként állítólag szerettem, fiatalkoromban viszont a világból ki lehetett volna kergetni vele: nem értettem, mit eszünk egy olyan ételen, ami nem tudja eldönteni, sós legyen vagy édes. 

Ma már viszont újra emiatt a tulajdonsága miatt szeretem, és azt hiszem, nem vagyok egyedül a rajongásommal. Ha csak megérzem a sütőben sülő tökök illatát, egyből otthonos, kuckós, őszi hangulatba kerülök! Ez a gyönyörű színű zöldség  – aminél talán nincs is őszibb  – annyira változatosan használható fel, hogy tulajdonképpen hetekig főzhetnénk belőle, akkor se unnánk meg. A címben megidézett sütőtökkrémlevessel sincs ám semmi gond, nagy kedvenc a legtöbb családban, de jó, ha tudjuk, mennyiféle más finomságot készíthetünk ebből az alapanyagból.

Ha kell, sós, ha kell édes (akár annyira, hogy sütemény vagy desszert legyen belőle), ha pikánsabb ételt, például curryt ennénk, ahhoz is remek alapanyag, ami ráadásul – ahogy az már csak lenni szokott a szezonális termékeknél  –  ez időtájt még egészen olcsó is.

Persze igazából semmi sem olcsó manapság, de 4-500 forintos kilónkénti árával a magyar sütőtök még mindig a megfizethető kategóriába tartozik. Arra figyeljünk csak vásárláskor, hogy étkezési célra nem a faragásra termett fazont, hanem a hosszú nyakú magyar főzőtököt, vagy ha igazán jót akarunk magunknak, és hajlandók vagyunk egy picikét többet fizetni érte, a zöld héjú a nagydobosi fajtát válasszuk.

És főzzünk belőle reggelit, ebédet, vacsorát a magunk és családunk örömére!

Sütőtökös, gyömbéres pufi palacsinta mézes mascarponekrémmel 

Hétvégi reggelihez tökéletes

Hozzávalók 4 személyre:

A palacsintához:

  • 30 dkg liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1-2 teáskanál őrölt gyömbér,
  • 2 tojás,
  • 25 dkg natúr joghurt,
  • 1 dl habtejszín,
  • 10 dkg sütőtökpüré (sült, leturmixolt sütőtök),
  • 5 dkg vaj/margarin, olvasztva,
  • olaj

A feltéthez:

  • 25 dkg mascarpone,
  • 2-3 evőkanál folyós méz,
  • 1 dl habtejszín,
  • 2 nagy alma, olaj,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

A palacsintához a száraz alapanyagokat tálban összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A joghurtot, a tejszínt, a sütőtökpürét és az olvasztott vajat/margarint is összedolgozzuk. Keverőtálban összeöntjük a száraz és a nedves alapanyagokat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a masszába, és sima tésztává keverjük. Enyhén kiolajozott serpenyőben 8 cm átmérőjű, vastag palacsintákat sütünk a tésztából (nagyjából 1 evőkanálnyi tésztából sütünk 1 palacsintát).  A feltéthez elkeverjük a mascarponét a mézzel és a tejszínnel (nem kell habbá verni). Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk a fahéjjal megszórva. A palacsintákat a krémmel és a sült almával tálaljuk. 

Sütőtökös, hagymás, paprikás csirkeragu 

Ebédre pompás

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sütőtök (tisztított mennyiség),
  • 20 dkg lila hagyma,
  • 2 darab kápia paprika,
  • olívaolaj,
  • 1 kg bőr nélküli csirkecombfilé,
  • 1 evőkanál só,
  • 2 evőkanál curryfűszer,
  • 1 csokor friss koriander (elhagyható) 

Recept: Bereznay Tamás, Fotó: Körmendi Imre

A sütőtököt meghámozzuk, apró kockára vágjuk. A megtisztított lila hagymát és a kicsumázott kápia paprikát vékony félkarikákra vágjuk. A zöldségeket együtt, olívaolajon, serpenyőben megpirítjuk. Egy másik, nagy serpenyőben kevés forró olajon megpirítjuk a csíkokra vágott, megsózott csirkecombfilét. Mikor elkészült, megsózzuk, rászórjuk a curryfűszert, majd hozzáadjuk a zöldségeket, összeforgatjuk. Tálalás előtt forgatjuk hozzá az aprított koriandert. Önálló egytálételnek is kitűnő, de kínálhatunk mellé egész fahéjrúddal megfőzött rizst is. 

Sütőtökös shakshuka

Kiváló őszi vacsora lehet. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg sütőtök
  • 1 adagnyi kész házilecsó vagy ajvár
  • 1 ek olvasztott vaj
  • só, bors, rozmaring
  • 2 tojás
  • 10 deka feta sajt

A tököt kockára vágjuk, majd vajjal, sóval és rozmaringgal átmasszírozzuk, és forró sütőben puha-pirultra sütjük. A kész lecsót vagy ajvárt egy sütőálló serpenyőben megmelegítjük (ha ajvárunk van pici vízzel lazítsunk rajta), hozzákeverjük a tököt, összeforraljuk, két kis mélyedést alakítunk ki benne, ahová beleütjük a tojásokat, majd forró sütőbe tesszük a serpenyőt és a tojásfehérje szilárdulásáig sütjük. Tálaláskor feta (vagy más krémfehér) sajttal szórjuk meg, pirítóssal, bagettel tálaljuk.

Elnézést, csak egy pillanatra!

Ahogy a Columbo-filmekben is, ebben a cikkben is akkor jön a legizgalmasabb rész, amikor azt hisszük, túl vagyunk már mindenen. Ha eddig kidobtad a sütőtök magját, többé ne tedd. Nemcsak, mert olyan időket élünk, amikor minden hasznosítható alapanyagot meg kell becsülni, de azért is, mert a tökmag elkészítése egyáltalán nem bonyolult!

A kikapart magokat mosd le, hogy lejöjjenek róla a magokat a tök belsejéhez rögzítő szálak (szintén nem kell kidobni őket, mehetnek is a krémlevesbe). Szárogasd meg őket, majd terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél órát sülnek, közben 1-2 alkalommal át kell forgatni. Sózni sütés előtt vagy után is lehet őket, de jól áll nekik a zsálya vagy a rozmaring is. A megsült tökmagokat hagyd kihűlni és már falhatod is – a héjával együtt!

Kiemelt kép: Getty Images