Ha évente csak egyszer, Márton-nap körül adózunk a libaevésnek, adjuk meg a módját, és készítsünk belőle valami különleges finomságot!
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb szem burgonya | 4 darab libacomb | só | 1 gerezd fokhagyma | 1 evőkanál szárított majoránna | 8 levél friss zsálya | 80 dkg gesztenyebél (fagyasztott, gőzölt) | 8 dkg vaj | 1 csokor petrezselyem | 1 szál póréhagyma
- A libacombokat megsózzuk, zúzott fokhagymával és majoránnával bedörzsöljük, majd a vágott zsályalevelekkel megszórjuk a húsát. Éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap tepsibe rakjuk, 1 dl vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és 120 ºC-ra előmelegített sütőben 2 óra 30 percet sütjük. Közben a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, félbevágjuk. Ekkor levesszük a fóliát, és mellétesszük a főtt burgonyát, és 200 ºC-os sütőben további 10 percet sütjük.
- A gesztenyét 200 ºC-os sütőben 5 percig pirítjuk, majd kivesszük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beledobjuk az aprított petrezselymet és póréhagymát, kevés pirítás után a gesztenyét is. Összerázzuk, átforgatjuk, majd a libacomb mellé tálaljuk a burgonyával együtt.
Tipp: Ha nem kapunk fagyasztott, gőzölt gesztenyebelet, akkor kb. 1,5 kg friss gesztenyéből is elkészíthető. Süssük meg héjában, és tisztítás után forgassuk át a vajon fűszerrel, hagymával!
Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes