Nigella Lawson sztárséf az Ocado nevű élelmiszerlánccal együttműködve négy olyan, új, ínycsiklandó fogást állított össze, amely adagonként nem kerül többe 600 forintnál. Mindezt az indokolta, hogy az Ocado kutatása szerint a brit háztartások közel kétharmada szeretne idén több spórolós ételt készíteni, 54%-uk pedig igyekszik felhasználni a hűtőszekrényben hagyott maradékokat és a kamrapolcokon csücsülő, rég elfelejtett tartós termékeket.
Lássuk, Nigella milyen ötletekkel rukkolt elő válság idejére!
Álomszerű, krémes mogyoróvajas tészta
Hozzávalók
- 1 csomag (240 g) bébispenót
- 1 evőkanál só, plusz még ¼ teáskanálnyi a szószhoz
- 320 g spagetti
- 75 g mogyoróvaj
- 2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- ½ teáskanál chilipehely
- ½ viaszolatlan citrom leve, plusz gerezdek a tálaláshoz
- 1 nagy csipet pirospaprika tálaláshoz (kihagyható)
Elkészítés
Vegyünk elő egy nagy, szorosan záródó fedőjű serpenyőt, és töltsünk bele 2,5 liter forrásban lévő vizet. Helyezzük rá a fedőt, és forraljuk fel a vizet a főzőlap nagy lángján. Állítsunk egy nagy méretű szűrőt a mosogatóba, és abba borítsuk bele a bébispenótlevelet!
Amikor a víz már nagyon forr, adjunk hozzá 1 evőkanál finom sót – ettől a víz pezsegni kezd. Mikor a pezsgés abbamarad, keverjük meg alaposan a vizet, és forraljuk fel újra! Tegyük bele a tésztát, majd keverjük meg. Amint a víz újra felforrt, főzzük 2 percig, gyakran kevergetve, hogy a spagetti össze ne tapadjon. Ha letelt a 2 perc, tegyük át a serpenyőt egy másik, nem meggyújtott gázrózsára, fedjük le, tegyünk a tetejére konyharuhát, és hagyjuk így 8 percre.
8 perc leteltével a tészta főzővízéből merőkanállal kanalazzunk ki 500 ml-t, és tegyük félre! Szűrjük le a tésztát a spenóttal teli szűrőn át (így a levelek megfonnyadnak), majd tegyük vissza a serpenyőt a tűzhelyre! A szűrőt egyelőre hagyjuk a mosogatóban. Gyorsan kanalazzuk bele a mogyoróvajat az üres, meleg serpenyőbe, és adjunk hozzá kb. 125 ml-t a tészta félretett főzővizéből, és keverjük jól össze. Ilyenkor a szósz szemcsésnek és riasztónak tűnhet, és azt hihetjük, hogy valamit elrontottunk, de nem így van! Csak folytassuk a keverést, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a szárított kakukkfüvet, a chilipelyhet, 2 teáskanál citromlevet és ¼ teáskanál sót! Lassan adjunk hozzá még 125 ml tésztavizet, és keverjük simára!
Ezután adjuk hozzá a spagetti és a spenót keverékét, majd keverjük, forgassuk hozzávalóinkat a serpenyőben, hogy minden a lehető legegyenletesebben összekeveredjen. A félretett tésztavizet folyamatosan adagoljuk hozzá, a tészta folyamatosan fogja ezt felszívni, ezért egyszerre mindig csak egy keveset adjunk hozzá óvatosan kevergetve; a végén nem maradhat több főzővíz 50 ml-nél, de még az is lehet, hogy az egészet elhasználjuk. Kóstoljuk meg az ételt (lehet, hogy több sót vagy citromlét igényel), majd tálaljuk, ügyelve arra, hogy mindenki ugyanannyit kapjon a spenótból! Ha kívánjuk, enyhén szórjuk meg a tálakat pirospaprikával. Ha pedig maradt egy fél citrom, akkor vágjuk vékony szeletekre, és adjunk mindenkinek egyet (ezzel evés közben a többiek is bátran ízesíthetik ételüket).
Tipp: Bár nem valószínű, hogy nem faljuk fel azonnal az egészet, az esetleges maradékból azért másnap csodálatos hideg tésztás ebédet is készíthetünk, egy kis extra citromlével meglocsolva, még több chilipehellyel megszórva.
Bekuckózós Stir-Fry
Hozzávalók
- 200 g fagyasztott zöldborsó
- 2 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál növényi olaj
- 8 szál füstölt (vagy füstölés nélküli, ha azt szeretjük), 1 cm-es csíkokra vágott szalonna
- 1 csomag babcsíra
- 1 csokor salátahagyma finomra szeletelve (½ cm-es karikákra, a legzöldebb szeleteket a tetejéről tegyük külön tálba)
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ¼ teáskanál chilipehely
- 2 csomag hosszú szemű mikrós rizs
- 2 teáskanál worcestershire szósz
- 1 csepp barna szósz a tálaláshoz
Elkészítés
A stir fry gyakorlatilag azt jelenti, hogy rázva pirítani, minden olyan ételre hazsnálják, ami így készül. Mérjük ki a zöldborsót egy kis tálba, és töltsük fel hideg vízzel; egyelőre hagyjuk a mosogató közelében.
Nigella egy wok alakú tapadásmentes serpenyőt használ ehhez, de egy szimplán nagyon nagy méretű serpenyő is megfelelhet. Pirítsuk a köménymagot közepes lángon, amíg illatos nem lesz, rázogatva a serpenyőt, hogy a szemek időnként a felszínre táncoljanak, ügyelve arra, hogy ne ne égjenek meg! Ezután borítsuk ki egy csészébe, hogy kihűljenek.
Melegítsük fel az olajat ugyanabban a serpenyőben a legnagyobb lángon, és amikor felforrósodott, dobjuk bele a szalonnát. Egy spatula vagy bármilyen más, általunk kedvelt keverőeszköz segítségével süssük, keverjük és dobáljuk fel a kis szalonnadarabokat körülbelül 3 percig, hogy szétválasztódjanak.
További 4-5 percig főzzük időnként megkeverve – ekkorra a folyadék elpárolog, és egy intenzív szalonnás olaj marad a serpenyőben; a szalonnaszeletek széle pedig megbarnul.
Amint a szalonna megsült, rázzuk bele a serpenyőbe a babcsírát, keverjük össze a szalonnával, majd dobjuk utánuk a felszeletelt salátahagymát, a felaprított fokhagymát, a pirított köménymagot és a chilipelyhet, majd keverjünk össze mindent alaposan. Ezután adjuk hozzá a rizst, és jól keverjük össze a hozzávalóinkat. A borsót szűrjük le, adjuk hozzá a keverékhez, tegyünk hozzá worcestershire szószt, majd főzzük tovább (továbbra is magas hőfokon), kevergessük és forgassuk a hozzávalókat további 3 percig, amíg minden csípős nem lesz.
Osszuk szét a kész ételt 4 tálba, és szórjuk meg mindegyiket a félretett zöldhagymával. Ízlés szerint a HP szószból cikcakkos formában díszíthetjük az adagokat.
Tipp: Minden főzés sokkal könnyebb, ha előbb elkészítjük, azaz lemérjük és külön kimérjük az összes hozzávalót, ez ráadásul egy olyan gyorsan elkészíthető étel esetében, mint a fenti, teljesen nélkülözhetetlen. Máskülönben őrjöngésbe fulladhat a főzés.
Fetás-fekete babos-klementines kuszkusz
Hozzávalók
- 4 teáskanál köménymag
- ¼ teáskanál chilipehely
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 250 g cseresznyeparadicsom félbevágva
- 2 400 g fekete babkonzerv lecsepegtetve és leöblítve, vízben tartva
- Fél csokor koriander, a szárak és levelek szétválasztva, minden apróra vágva
- 200 g kuszkusz
- 1 klementin (a mandarin és az édes narancs hibridje), meghámozva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 g lilahagyma, félhold alakúra szeletelve
- 2 teáskanál finom só
- 100 g lecsöpögtetett feta
Elkészítés
Pirítsuk meg a köménymagot egy nagy, száraz serpenyőben közepes lángon, amíg illatos nem lesz, rázogatva a serpenyőt, hogy ne égjen meg. Ezután borítsuk ki egy csészébe, hogy kihűljön.
Mérjünk ki 2 teáskanálnyi pirított köménymagot, és adjuk a chilipehelyhez. Készítsük elő a fokhagymát, a cseresznyeparadicsomot, a babot és a koriandert a tűzhely mellé.
Most készítsük el a kuszkuszt is, mivel ennek a főzése ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a babé és a paradicsomé. Mérjük a kuszkuszt egy széles, közepes méretű tálba, és adjuk hozzá a klementin reszelt héját, a maradék 2 teáskanál pirított köménymagot és 1 teáskanál finom sót. Adjunk hozzá 300 ml frissen forralt vizet. Fedjük le a tálat, és hagyjuk állni, amíg a főzés többi részével foglalkozunk.
A meghámozott klementint tegyük egy kis kancsóba, töltsük fel 125 ml hideg vízzel, és hagyjuk a tűzhely közelében!
Forrósítsuk fel az olajat a nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, szórjuk meg ½ teáskanál sóval, és pirítsuk magas hőfokon körülbelül 5 percig. Időnként keverjük meg, és addig főzzük, amíg a hagyma elkezd megpuhulni. Ne fordítsuk el róla a tekintetünket, figyeljük, kavargassuk, nehogy megégjen!
Vegyük le a hőfokot közepesre, és főzzük még 2 percig, majd keverjük bele az apróra vágott korianderszálat, a köménymag és a chilipehely keverékét, valamint a felaprított fokhagymát, és főzzük még 1 percig, időnként megkeverve. Tegyünk a serpenyőbe 2 evőkanálnyi klemetinlevet és vizet, és főzzük még egy percig, közben kevergessük egy kicsit.
Dobjuk bele a cseresznyeparadicsomokat a most már lekváros állagú hagymával együtt, és főzzük, időnként megkeverve, további 2 percig. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett fekete babot és a maradék ½ teáskanál sót. Keverjünk át mindent alaposan, de óvatosan, és főzzük 3 percig. Az utolsó 30 másodpercben keverjük bele a maradék levet és vizet. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, közben egy villával kavarjuk fel a kuszkuszt óvatosan, de alaposan.
Osszuk szét a kuszkuszt 4 tányérba vagy tálba, majd tegyük rá a babot és a paradicsomot. Vegyünk a fetából néhány darabot, és morzsoljuk szét az ujjainkkal az adott tányér vagy tál fölött. Szórjuk meg az ételt az apróra vágott korianderlevelekkel, és büszkén tálaljuk!
Tipp: A friss fűszernövényeknél sok a felesleges pazarlás: a szárakat szinte mindig kidobjuk, de az olyan zsenge szárú fűszernövények esetében, mint a koriander (és a petrezselyem, amelyet ahelyett használhatunk, ha rendelkezünk azzal a genetikai mutációval, amely miatt a koriander ízét borzalmasnak érezzük), érdemes levágni és finomra aprítani a szárakat, majd így az étel alapjához felhasználni, a leveleket pedig a díszítéshez.
Gyors, gőzölt szirupos piskóta
Hozzávalók
- 125 g nagyon puha, sótlan vaj, plusz 10 g a tál zsírozásához.
- 200 g aranyszirup (sűrű, mézszerű, karamellizált cukorszirup)
- 125 g kristálycukor
- 1 citrom finomra hámozva, plusz ½ citrom leve (kb. 30 ml)
- 125 g sütőliszt
- ¼ teáskanál finom só
- 2 nagy méretű, szobahőmérsékletű, szabadföldi tartásból származó tojás
- 300 ml tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés
Kenjünk ki 10 g vajjal egy körülbelül 1,4 literes műanyag pudingos tálat és annak fedelét, majd mérjük bele az aranyszirupot, és egyelőre tegyük félre.
A maradék 125 g vajat tegyük egy szélesebb keverőtálba (nem kell nagy tál, ezek kis mennyiségek) a cukorral együtt, és adjuk hozzá a citrom finomra reszelt héját. A megkopaszított citrom felének levét facsarjuk ki egy tálba, és tegyük félre egyelőre, majd hasonlóképpen a lisztet és a sót villával keverjük össze egy kis tálban, és ezt is tegyük félre.
A vajat, a cukrot és a citromhéjat fakanállal keverjük habosra. Ne essünk a habverő kísértésébe, mert nem akarunk túl sok levegőt beleverni a habba! Amikor már fényes a keverékünk, üssük bele az első tojást, majd kb. 1 evőkanál lisztet (ne aggódjunk amiatt, hogy a keverék ettől darabosnak tűnhet), majd adjuk hozzá a második tojást, ismét kb. 1 evőkanál lisztet, és keverjük, amíg azt is felszívja. Így, kanalanként adjuk hozzá a maradék lisztet és a sót, és amikor az egészet egy puha tésztává dolgoztuk össze, keverjük hozzá a citromlevet.
Öntsük a tésztát az előkészített pudingos tálba az aranyszirup tetejére! Ne keverjük össze őket: a szirupnak külön rétegben kell maradnia! Finoman simítsuk el a tészta tetejét, hogy egyenletesen kiérjen a szélekig. Csatoljuk a fedelet a tálra, és tegyük a mikrohullámú sütőbe 750 W-on 6 percre, majd ezután hagyjuk állni további 2 percig.
Sütőkesztyűben vegyük ki a pudingos tálat a mikrohullámú sütőből, vegyük le a fedelet, helyezzünk egy lapos tányért a pudingos tál tetejére, és óvatosan, még mindig sütőkesztyűben, fordítsuk a feje tetejére az egészet! Finoman rázogassuk meg, így a piskóta (nem túl kecsesen) le fog pottyanni, majd óvatosan vegyük le róla a pudingos tálat.
Vágjuk nagy szeletekre, és kanállal osszuk szét a tányéron szétfolyt szirupot. Fogyasszuk örömmel, azon nyomban, sok hideg tejszínhabbal!
Tipp: Fontos, hogy valóban puha vajat és szobahőmérsékletű tojást használjunk, ezért érdemes a szükséges mennyiségű vajat még időben elővenni és vékonyan felszeletelni. Ha a tojások túl hidegek, azt könnyebb megoldani: tegyük őket 10 percre meleg csapvízbe!
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Illusztráció – Morsa Images / Getty Images