Magyaros ízvilág: mákos-szedres rétes
HOZZÁVALÓK 2 RÚDHOZ:
1 adag alaptészta – kész leveles tészta vagy rétes lap
A töltelékhez: 40 dkg darált mák | 1,5 dl víz | 10 dkg cukor | 10 dkg méz | 10 dkg darált keksz (helyettesíthető zsemle- morzsával) | 1 (kezeletlen) citrom | 20 dkg szeder (fagyasztott) | porcukor a tálaláshoz
1. Elkészítjük a tölteléket: a vizet a cukorral és a mézzel felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Kihűtjük, belekeverjük a citrom reszelt héját, a darált kekszet és óvatosan a szedret.
2. A tésztát kb. 50×30 cm-es lappá nyújtjuk lisztezett munkalapon, a hosszabbik oldalát megfelezve kettévágjuk. A tölteléket a tésztalapok közepére halmozzuk egy csíkban, a töltelék melletti széleket megkenjük a felvert tojással, majd ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy a lapok jól fedjék egymást.
3. A réteseket sütőpapírral fedett tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtott oldal legyen alul. Villával megszurkáljuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 25-30 perc alatt. Tálalás előtt porcukorral hintjük.
ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 6488 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. májusi számában jelent meg. Ugyanitt megtaláljátok az alaptészta elkészítésének módját is, ha szeretnétek az alapoktól elsajátítani a réteskészítés tudományát.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
A 160 grammos diéta jegyében: túrós-áfonyás crumble
Tisztában vagyunk vele, hogy sem az áfonya, sem a túró nem olcsó mulatság, de mivel ezen kívül alig kell más a süteménybe, máris sokkal barátibbnak tűnik az árfekvése. És akkor még nem is említettük, hogy diétázók is fogyaszthatják… ;)
A receptet itt találjátok.
Amit még sütni sem kell: gyümölcsös, vaníliás kekszsütemény
Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de nekünk nem minden esetben van kedvünk kivárni, míg a tészta megkel, vagy a piskóta megsül. Ilyen esetekre tartogatjuk a gyümölcsös, vaníliás kekszsütemény receptjét: reggel összedobjuk, így ebéd után már lehet is belőle falatozni.
Ide kattintsatok a receptjéért!
Sokoldalú finomság: barackos joghurttorta
A joghurttorta azért nagy kedvencünk, mert gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölcsből el lehet készíteni. Ez egy barackos változat, de eperrel, málnával, cseresznyével, meggyel vagy épp áfonyával is működik, és minddel isteni – ezt tapasztalatból mondjuk.
Ha elkészítenétek, ide kattintsatok.
Palacsinta amerikai módra: mogyorókrémmel töltve
Palacsintát sütni – még ha amerikai változat is – nem nagy ördöngösség, akkor is könnyen el tudjátok készíteni, ha kezdő fakanálforgatók vagytok. Ez a mogyorókrémes változat sem sokkal bonyolultabb, úgyhogy ideje felkötni a kötényt!
A receptet ezen az oldalon találjátok.
Összeállította: D.A.
Fotó: Vrábel Kriszta, Urbán Gábor, Nagy Tünde