Árstopbarát ételek: 3 tojásos recept – nem csak reggelire

Túl a buggyantott, a lágy- és a kemény tojáson.

A november 9-i Kormányinfón jelentették be, hogy kibővítik az élelmiszer-árstopot, és ezentúl a már meglévő hat termék mellett a tojás ára sem növekedhet tovább – a hatósági ár a szeptember 30-i árat kell, hogy tükrözze a kiskereskedelmi egységekben, piacokon. A KSH szeptemberi adatai (723 Ft/10 db) ugyan csak mutatószámként szolgálnak – elvégre tojásból több méret, valamint mélyalmos és extraságra is kapható –, nagyjából 700-800 forintért juthatunk majd egy doboznyihoz. 

A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amelyet reggelire választhatunk, tele van D-vitaminnal, A-vitaminnal, E-vitaminnal, sőt vasban, magnéziumban és folsavban is bővelkedik. Kevés telített zsírt, ugyanakkor sok ómega-3 zsírsavat tartalmaz és kiváló fehérjeforrás. Ugyan az álmos reggeleken legfeljebb az a kérdés, hogy rántotta vagy tükörtojás legyen belőle, érdemes körbenézni a nagyvilágban, hiszen rengetegféleképpen el lehet készíteni – és nem feltétlenül csak reggel lehet fogyasztani.

Srí Lanka: bittara appa

Magyarul talán tojástálnak hívhatnánk az Indiai-óceán északi részén található szigetország népszerű tojásételét. A bittara appát a textúrája teszi igazán különlegessé: szélei roppanósak és csipkések, közepe lágy. Alapja leginkább a palacsintatésztához hasonlítható, csak ez kókusztejjel és rizsliszttel készül. Az édes és a sós ízeket kedvelőknek egyaránt ajánljuk, hiszen, ahogy a palacsintát, ezt is a szánk ízére alakíthatjuk. Az egész tojást akkor adják hozzá, amikor a „tál” szinte már megsült, így annak sárgája folyós marad.

(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 310 gramm rizsliszt
  • 7 gramm szárított élesztő
  • 240 milliliter kókusztej
  • 1 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • olaj a sütéshez
  • 8 tojás
  • só és fekete bors az ízesítéshez

Elkészítés:

  1. Az élesztőt fél csésze meleg vízben kb. öt perc alatt felfuttatjuk. Közben egy nagy tálban a rizslisztet, a kókusztejet és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Habverővel homogén tésztát keverünk, majd annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy krémes állaga legyen. Egy tiszta konyharuhával letakartjuk, és meleg helyen egy órát pihentetjük.
  2. A tésztához hozzákeverjük a sót, és szükség esetén annyi meleg vizet, hogy folyós állagúvá váljon.
  3. Konyhai papírtörlő segítségével elkenünk egy kevés olajat egy serpenyőben vagy wokban, majd elkezdjük hevíteni. Vékony rétegben eloszlatunk annyi tésztát a serpenyőben, hogy teljesen beborítsa. Egy tojást ütünk a tészta közepére, majd lefedjük a serpenyőt. Pár percig sütjük, sóval, borssal ízesítve tálaljuk.

Olaszország: kaszinótojás

A History Channel szerint a kaszinótojás gyökerei egészen az ókori Rómáig nyúlnak vissza, ahol a tojásokat keményre főzték, fűszeres szósszal ízesítették, és előételként szolgálták fel. A tojásétellel olyan gyakran kínálták a tehetős rómaiak a vendégeiket, hogy egy mondásuk is volt vele kapcsolatban: „ab ovo usque ad mala”, vagyis a tojástól az almáig, a lakoma elejétől a befejezésééig. Töltött tojás, ördögtojás és salátatojás néven is ismert, magyar elnevezését állítólag Magyar Eleknek köszönhetjük, a 20. századi „gasztroblogger” ugyanis úgy vélte, a kaszinótojás átveri az embereket, mint a szerencsejáték. Ahány ház, annyi kaszinótojás-recept – a tojássárgás krémbe kerülhet kapor, koriander, mustár és tejföl is –, mi most egy alap változatot mutatunk.

(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 40 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál fehérborecet
  • fél teáskanál cukor
  • negyed teáskanál chiliszósz
  • só, frissen őrölt bors
  • pirospaprika a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A tojásokat keményre főzzük (kb. 11 perc alatt), majd jeges vízfürdőben lehűtjük őket. Meghámozzuk, és hosszában mindet kettévágjuk.
  2. Óvatosan belekanalazzuk egy tálba a tojások sárgáját, és villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, simára keverjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük. A krémmel megtöltjük a fél tojásokat, kevés pirospaprikával meghintve tálaljuk.

Dél-Korea: gyeran-jjim

A koreai gőzölt tojás olyan, mint egy felfújt, és tényleg: egy kifejezetten, könnyű, levegős fogás, pontosabban köret, amelyet reggelire, ebédre és vacsorára is szívesen fogyasztanak. Állagát annak köszönheti, hogy a tojást alaposan felverik, illetve a gőzölésnek, amelyet az úgynevezett ttukbaegi kerámiaedényben végeznek – de egy mezei fedeles (hőálló) tálkában és mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Változatos feltétekkel, például zöldhagymával, répával vagy cukkinivel a tetején tálalják.  

(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 160 milliliter víz
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál cukor
  • 2 evőkanál aprított zöldhagyma
  • szezámolaj

Elkészítés:

  1. Egy közebes tálba öntjük a vizet, a tojásokat, a sót és a cukrot, majd alaposan felverjük. Hozzákeverjük a zöldhagymát is, majd félretesszük.
  2. A hőálló tálkákat kikenjük szezámolajjal, és beleöntjük (maximum háromnegyedéig töltve) a tojásos keveréket. A tálkákat lefedjük, és mikrohullámú sütőbe tesszük nagyjából öt percre.

Kiemelt kép: Getty Images