Millióképp elkészíthető és olcsó – így lesz finom is a konyha napszámosa, a krumpli

Válság ide vagy oda, ha valami, hát krumpli biztosan van minden háztartásban. Noha ma már szinte semmire nem mondhatjuk, hogy olcsó, a krumpli kétség kívül a jó ár-érték arányú zöldségek közé tartozik.

Ráadásul nagyon sokféleképpen elkészíthető, semleges ízű, így erősen fűszeres, vagy épp tejszínes fogás éppúgy készíthető belőle, mint akár édesség, a hab a tortán pedig az, hogy remekül megállja a helyét a különféle kelt tésztákban, vagy épp nudlikban, gnocchikban is.

Az utóbbi hetekben felröppent a hír, hogy (elsősorban az emelkedő rezsi miatti betárolási-költség növekedés miatt) karácsonyra elfogyhat a boltokból a hazai krumpli, a gazdák ugyanis attól tartanak, hogy nem tudják kigazdálkodni a hosszas tárolás költségeit, így már a földek mellől árulni kezdik a burgonyát. Különösen, hogy az étkezési burgonya (kivéve újburgonya) is hatósági áras termék lett tegnaptól, azaz az adott kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb az ára sehol. Akár lesz hiány, akár nem, most még szinte mindenhol a hazai krumpli mosolyog ránk zöldségesnél és  bevásárlóközpontban egyaránt, érdemes minél többféle formában becsempészni tehát az étrendünkbe.

A héten ezért három burgonyás receptet hozunk: egy szemtelenül olcsó levest, egy igazi klasszikus snacket, amit vacsorának is beillik, és egy izgalmas, könnyed köretet, ami bármely húsos fogás mellett, de akár önmagában is megállja a helyét és amit ilyen idő tájt fagyasztott leveles spenótból is elkészíthetünk. 

Tejfölös krumplileves 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj, 1,5 liter víz
  • 4-5 darab babérlevél
  • só ízlés szerint
  • 20 dkg tejföl
  • 1 teáskanál ecet

A meghámozott burgonyát és a fehérrépát 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A megpucolt és apróra vágott hagymát puhára pároljuk kevés olajon, alacsony hőfokon. Hozzáadjuk a burgonyát és a fehérrépát, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízesítjük sóval, és 30-40 percig főzzük. A tejfölt összekeverjük az ecettel, lassan hozzáadunk 1-2 merőkanál levest. A tejfölös keveréket a többi leveshez adjuk, összekeverjük. Forrón tálaljuk.

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

 

Klasszikus rósejbni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sütni való krumpli
  • ízlés szerint 
  • olaj/zsír a sütéshez

A meghámozott krumplit hajszálvékonyra vágjuk vagy gyaluljuk, majd sós vízbe áztatjuk pár percre (ez segít majd, hogy a végeredmény minél ropogósabb legyen). Ezután szárazra itatjuk egy konyharuhán. Olajat forrósítunk, és a lecsöpögtetett szeleteket a forró olajhoz adjuk ügyelve, hogy ne ragadjanak össze. Ha időnk engedi, még finomabbá tehetjük kétszeri sütéssel: előbb körülbelül 150 fokon süssük, vegyük ki és csepegtessük le, majd tegyük vissza immár forró olajba, ahogy a belgák. 

Spenótos-tojásos burgonya 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojás
  • 80 dkg burgonya (hámozott mennyiség)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg leveles spenót,
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma.

A tojásokat főzzük keményre, majd hagyjuk kihűlni, pucoljuk meg. A hámozott, felkarikázott burgonyát tegyük egy lábosba, adjuk hozzá az olívaolajat, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Időnként kevergetve pároljuk puhára. Főzzük el a vizet a burgonya alól, kicsit pirítsuk le, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat. Tegyük bele a megtisztított spenótot, és pár pillanat alatt fonnyasszuk meg a zúzott fokhagymával együtt. Citromlével csepegtessük meg, ízesítsük sóval, borssal. Tálaljuk a felcikkezett tojással. Kiválóan illik sonkához is!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

És még mindig krumpli

Bár népszerű alapanyag, aminek az elkészítéséhez nem szükséges különösebb konyhai tudás,  a burgonyával kapcsolatban is van mire figyelni. Sokan tudják, hogy a kicsírázott burgonya fogyasztása nem tesz jót (mérgező, ha úgy tetszik, bár a mérgezéshez nagyobb mennyiséget kellene belőle fogyasztani), ezért ha a kamrában felejtett és már kicsírázott krumpli jön velünk szembe, a kicsiírázott részeket mindig távolítsuk el róla. Ügyeljünk arra is, hogy milyen fajta burgonyát választunk az egyes ételekhez: sütéshez például a sütni valót, krumplisalátához a nem szétfővőt érdemes választani. Már nem a konyhára, inkább a fürdőszobára tartozik, hogy a burgonya reszelve kiváló gyulladáscsökkentő arcpakolás lehet, amit (bőrgyógyásszal egyeztetve) aknés bőrön érdemes kipróbálni. És ne feledkezzünk meg a krumpli héjáról sem: nemcsak komposztba jó, és nemcsak a tyúkok örülnek neki. Az alaposan megtisztított héj sütve isteni finom! 

Kiemelt Kép: Getty Images