HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:
6 tojás | 5 dkg kristálycukor | 1 rúd vanília kikapart magjai (vagy 2 csomag vaníliás cukor) | 1 púpozott evőkanál liszt | 9 dl tej | 1 (kezeletlen) citrom héja | 1 dl tojáslikőr | 10 dkg porcukor
1. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját robotgéppel verjük fehéredésig, habosra a kristálycukorral. Kaparjuk hozzá a kettévágott vaníliarúd magjait (vagy adjuk hozzá a vaníliás cukrot). Keverjük csomómentesre a liszttel, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, közepes lángon főzzük lassan sűrűre, de ne forraljuk!
2. Mikor kész, keverjük el benne a tojáslikőrt, majd töltsük egy tálba. Tegyük hűtőszekrénybe.
3. Két szobahőmérsékletű tojásfehérjét verjünk fel közepesen kemény habnak, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, minden kanál cukor után verjük a habot elektromos mixerrel egy-egy percig. Fényes, vágható masszát kapunk.
4. Töltsük sima csöves nyomózsákba a habot, nyomjunk belőle korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. 160 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd 110 °C-on 15 percet. Miután kihűlt, vegyük le a habcsókokat a tepsiről. Tálaláskor öntsük poharakba a madártejet, tegyünk a tetejére habcsókot.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
SÜTÉS: 10 + 15 PERC
KALÓRIA: 468 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője