A vas a szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges nyomelem, ami az oxigént szállító hemoglobin és az izmok oxigénellátásáért felelős mioglobin központi alkotórésze. Nélkülözhetetlen sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, az enzim- és az idegrendszer működéséhez is.
Vasbevitel természetesen
A férfiaknak napi 1, a nőknek pedig napi 1,5–2 milligramm vasra van szükségük, ám ennek biztosításához mintegy tízszeres mennyiségű, jól hasznosuló táplálékvas bevitelére van szükség. Szervezetünk nem képes vasat előállítani, de ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor elegendő mennyiséghez jutunk hozzá.
Vasszükségletünk jelentős részét fedezni tudjuk vörös húsok (marha- és disznóhús, máj, belsőségek) fogyasztásával, mivel ezek tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hemvasat. A fehér húsokban (szárnyasok, halak) kevesebb, de szintén jól hasznosuló hemvas található. A növényi eredetű élelmiszerekben ugyancsak van vas, ám ezekből a szervezetünk számára jóval kevesebb hasznosul.
Jó tudni, hogy nap mint nap – természetes módon – veszítünk is vastartalékunkból a széklettel, a vizelettel, a verejtékkel, a bőr hámlásával vagy a hajhullással.
A vashiány okai