Mennyei recept reggelire a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából.

Szerinted is egy ráérős, különleges finomságokból álló reggelivel a legjobb indítani a karácsonyi napokat? Egyetértesz azzal is, hogy minden napot gyönyörűvé varázsol a friss házi péksütemény, mellé pedig egy habos kakaó? Ha mindkét kérdésre igen a válasz, készítsd el Tóthné Libor Mária ünnepi receptjét, nem fogsz csalódni!

Hozzávalók:

A tésztához: 0,7 dl tej | 4 dkg cukor | 1,5 dkg friss élesztő | 20 dkg kenyérliszt | 15 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | fél mokkáskanál só | 1 nagy (L-es) tojás | 0,7 dl frissen facsart narancslé | 6 dkg puha vaj/margarin + a formához
A töltelékhez: 2 dkg puha vaj/margarin | 7 dkg kandírozott narancshéj | 6 dkg csokoládélencse (vagy apróra vágott étcsokoládé)

  1. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, 5 percre félretesszük.
  2. Tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a narancslevet, a tojást és a felfutott élesztős tejet.
  3. Dagasztani kezdjük, ha a tészta nagyjából összeáll, hozzáadjuk a puha vajat/ margarint, alaposan kidagasztjuk. A puha, de nem ragacsos tésztát tálba tesszük, letakarjuk, 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. Közben 16 cm átmérőjű, magasított oldalú tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vékonyan megvajazzuk. Ha hagyományos falú a forma, akkor sütőpapírral „megmagasítjuk” úgy, hogy a papírt három rétegbe hajtjuk, és a forma oldalához tesszük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 25×35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  6. A töltelékhez megkenjük puha vajjal vagy margarinnal, egyenletesen rászórjuk a kandírozott narancsot és a csokoládét. A hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, és éles késsel hosszában kettéhasítjuk úgy, hogy az egyik végén 2-3 cm hosszan egyben maradjon.
  7. A tészta egyik szárát csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a vágott fele legyen kifelé. Amikor az egyben hagyott végéhez érünk, azt ráemeljük a csiga tetejére, és a tekerést a másik szárral az alsónak a tetején folytatjuk. Az emeletes csigát vigyázva az előkészített formába tesszük.
  8. Letakarjuk fóliával, és 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük. A sütőt 180 ºC-ra melegítjük. A brióst kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, sütőpapírt borítunk rá. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.

Elkészítés: 45 perc + kelesztés
Sütés: 50 perc
Kalória: 2679 kcal/egész adag

Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2022/02. lapszámában jelent meg. 
A magazint keressétek az újságárusoknál!