Ha a bejglisütés után marad még kedved és energiád, azt ajánljuk, készítsd el Urbán Gábor gyönyörűséges és elképesztően finom tortáját, mert biztosan megkoronázza majd a karácsonyi menüt!
Hozzávalók egy kb. 24 cm átmérőjű formához:
A tésztához: 30 dkg vaj/margarin | 20 dkg porcukor | 5 tojás | 10 dkg méz | fél csomag sütőpor | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 2 teáskanál mézeskalácsfűszer | 30 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 5 dkg méz | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 25 dkg vaj/margarin
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | néhány darab (csokoládéval bevont) mézes puszedli vagy mézeskalács figura | 10 dkg tejcsokoládé | 3 dkg ostyatörmelék
- A tésztához a puha vajat/margarint a porcukorral habosra keverjük, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, a mézet, végül beleforgatjuk a sütőporral, narancs – héjjal és fűszerrel elkevert lisztet.
- A masszát kb. 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába kenjük. 160 º C – ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
- A krémhez 3 dl tejet felforralunk a mézzel és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben feloldott vaníliás pudingporral. Kihűtjük, és kihabosítjuk a puha vajjal/margarinnal.
- A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy vékony rétegben az oldalára és tetejére is jusson. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- A díszítéshez gőz felett vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk úgy, hogy az oldalán szépen lecsorogjon, majd puszedlivel, olvasztott tejcsokoládéból kiöntött gyűrűkkel (karácsonyi figurákkal), ostyatörmelékkel díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Elkészítés: 60 perc + hűtés
Sütés: 50-55 perc
Kalória: 8433 kcal/ egész torta
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes