Hétköznapi kényeztetésként sem utolsó, az ünnepi menüt azonban kétségkívül megkoronázhatjuk vele.
Hozzávalók egy 18-20 cm átmérőjű tortához:
A piskótához: 3 nagy tojás | 3 evőkanál cukor | 1 evőkanál darált mandula (vagy mandulaliszt) | 3 púpos evőkanál liszt
A krémhez: 4 dl tej | 1 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor | 8 dkg natúr marcipánmassza | 25 dkg vaj/margarin
A grillázshoz: 10 dkg kristálycukor | 8 dkg mandula
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgáját. Elkeverjük, a végén rászórjuk a darált mandulával elkevert lisztet, óvatosan beleforgatjuk.
- Egy 18-20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntjük a masszát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük a piskótákat kb. 30 perc alatt, tűpróbával ellen őrizzük. Kihűtjük, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
- A krémhez simára keverjük a tejet a pudingporral, felforraljuk. Belereszeljük a marcipánt, kevergetve felolvasztjuk. A tetejére átlátszó fóliát simítunk, így hagyjuk kihűlni, hogy ne bőrösödjön. A puha vajat/margarint robotgéppel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingot.
- A marcipános krémmel összetöltjük a tortát úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Hűtőben dermesztjük.
- A grillázshoz karamellt készítünk: a cukrot világos aljú lábasba szórjuk nem túl vastagon, így könnyen karamellizálódik. Alacsony lángon, néha megrázogatva hagyjuk, hogy megkaramellizálódjon. A mandulát durvára aprítjuk, majd a karamellhez keverjük. Vékonyan olajjal megkent alufóliára simítjuk (az alufólia alá célszerű fadeszkát tenni), amikor langyosra hűlt, lehúzzuk róla a fóliát, és összetörjük. Ezzel díszítjük a torta oldalát és tetejét.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + HŰTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA: 4036 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept és fotó: Nagy Tünde