A nagy karácsonyi költekezés után a legtöbb család kasszájában már igencsak kevés pénz marad a szilveszteri bulira, ezért olyan fogást ajánlunk, melyhez viszonylag olcsón bevásárolhatunk, mégis izgalmas és szépen tálalható.
Hozzávalók 10 kisebb adaghoz:
2-3 cm-es friss gyömbér | 2 gerezd fokhagyma | 1 evőkanál curryfűszer | szezámolaj (helyettesíthető olívaolajjal) | 3-4 szál szárzeller | 20 dkg sárgarépa | 25 dkg (nyers) lencse | 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom vagy koktélparadicsom (konzerv) | 3 dl paradicsomszósz | só, frissen őrölt bors | 1 teáskanál csilikrém | fél lime | 6 szál virsli | 1 evőkanál olaj
- Az apróra kockázott vöröshagymát a reszelt gyömbérrel, a zúzott fokhagymával és a curryfűszerrel együtt kevés szezámolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a szintén apróra kockázott szárzellert és sárgarépát, illetve a legalább 2 órára beáztatott, majd leszűrt lencsét.
- Dinszteljük 3-4 percet, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve főzzük 20 percet a főzeléket. Ezután adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a paradicsomszószt. Közben sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a csilikrémet. Forraljuk össze a ragut, a lime-lével csepegtessük meg.
- A virslit karikázzuk fel vékonyan (ha műbeles, fejtsük le róla a műbelet). Serpenyőben az olajon pirítsuk ropogósra a virslikarikákat, majd húzzuk őket kis nyársra, fogpiszkálóra. Tálaljuk a fűszeres lencsefőzelékkel.
Elkészítés: 25 perc + főzés
Kalória: 289 kcal/adag
Recept és fotó: Vrábel Kriszta