Gyors, finom, ünnepi – Last minute falatok vendégváráshoz

Vendégeket várni örömteli dolog, és még inkább az, ha az embernek van ideje nyugalmasan elkészülni a vendégsereg érkezéséig. Ilyenkor a legtöbben ráérősen főzünk: nekiállunk a macerás sütiknek, vagy a hosszú előkészületet igénylő sós finomságoknak.

De mi van akkor, ha szorít az idő, vagy ha egyszerűen nem olyan fából faragtak bennünket, hogy órákig ácsorogjunk a konyhában? Na és akkor, ha a főmenü már kész, de kéne még egy-két gyorsan elkészíthető apró falat is, hiszen egész este nálunk lesznek a vendégek? Ilyenkor jönnek jól a most következő egyszerű receptek, melyek feltehetik a pontot az i-re. Három könnyen elkészíthető, gyors, ugyanakkor az ünnepi asztalra illő finomságot hozunk, aminek az utolsó pillanatokban is érdemes nekilátni. 

Tonhalkrémes fenyőszendvics

Hozzávalók 12-15 darabhoz (kiszúróforma nagyságától függően):

  • 15 dkg (vízben eltett) tonhal (konzerv),
  • 10 dkg csemegeuborka,
  • 15 dkg natúr krémsajt,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 teáskanál mustár,
  • só, frissen őrölt bors,
  • negyed (kezeletlen) citrom reszelt héja,
  • 50 dkg toastkenyér,
  • 1 kisebb fej fodros saláta (pl. lollo),
  • 5 dkg félkemény sajt (pl. Gouda, edami, trappista).

A lecsöpögtetett tonhalat tegyük tálba, keverjük össze az apróra vágott uborkával, a krémsajttal, a puha vajjal. Ízesítsük mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, kevés reszelt citromhéjjal. A kenyérből különböző méretű fém kiszúróformákkal formázzunk csillagokat, kenjük meg őket a halkrémmel, tegyünk 1-1 levélke fodros salátát rájuk, majd fektessük őket egymásra a képen látható módon, hogy karácsonyfát mintázzanak. A sajtot vágjuk 3-4 mm vastag szeletekre, a legkisebb formával készítsünk belőle csillagokat. Tűzzük ezeket fogpiszkálóra, majd óvatosan szúrjuk a szendvicsekbe. Tálalásig tartsuk hűtőben.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta.

Kéksajtos roló 

Hozzávalók 15 normál méretű vagy 25 mini rolóhoz:

A tésztához:

  • 50 dkg leveles tészta (friss vagy mirelit is jó),
  • liszt a nyújtáshoz (opcionális),
  • 1 tojás a kenéshez

A sajtkrémhez:

  • 12 dkg kéksajt,
  • 2,5 dl habtejszín,
  • 1 dkg só,
  • 6 tojássárgája,
  • 10 dkg vaj

Ha friss leveles tésztával dolgozunk, akkor egyszerűen kitekerjük mindkét darabot, ha mirelittel, akkor hűtőben felengedjük, majd enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Elkészítjük a sajtkrémet: a kéksajtot, a tejszínt és a sót lábosban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd beleöntjük a tojássárgáját, és néhány keverés után levesszük a tűzről. Kihűtjük, habosra keverjük a puha vajjal, és sima csöves nyomózsákba töltjük. A kinyújtott tésztalapot megkenjük a felvert tojással, és 2-3 cm széles csíkokra vágjuk (attól függően, mekkora habrolócsövet szeretnénk használni). A csőre tekerjük a tésztadarabokat úgy, hogy kissé fedjék egymást (nem kell összenyomkodni).  Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, majd készre sütjük 180 C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt. Ha kihűlt, a nyomózsákból betöltjük a rolókat a sajtkrémmel.

Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre

Kókuszcsók 

Hozzávalók 25-30 dkg-hoz:

  • 4 tojásfehérje,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg porcukor,
  • 10 dkg kókuszreszelék

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd beleforgatjuk a porcukorban elkevert kókuszreszeléket. A masszát sima csöves nyomózsákba töltjük, és 2-2,5 cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle a sütőpapírral fedett sütőlemezre, egymástól 2 cm távolságra. A kókuszcsókokat 110-120 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 30-35 perc alatt. Tipp: Ha szeretnéd, összetölthetsz két-két darabot lekvárral vagy éppen csokoládékrémmel!

Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre

És még…

Most, hogy a fenti gyors és könnyű receptekkel egy csomó időt megspóroltál, itt az ideje, hogy ebből egy kicsit magadra is szánj. Ha az elmúlt napokban a szokásosnál is többet stresszeltél, ha főtt a fejed az ajándékok gondjától, ha a munkahelyi teendők mellett az otthoniak is nagyon megsokasodtak, nem csoda hogy mostanra nagyon kimerültél. Muszáj kicsit vissza is tölteni ilyenkor. Azt javasoljuk, gondold át, mi mindent akartál még ma megcsinálni és azzal a lendülettel húzz le egy-két teendőt a listáról! Semmi nem fog történni, ha nem négy- csak háromféle étel lesz az asztalon, mint ahogy akkor sem, ha áll minden az élére állítva otthon. Nagy felfordulással járó konyhai műveletnek inkább már ne is állj neki, ablakpucolás helyett pedig csak pakoljátok el az akut rendetlenséget. Ahelyett pedig, hogy tovább űznéd ma magad, kapd fel a kabátodat, fogd a gyereket, kutyát, vagy kerekedj fel egyedül, és tegyél egy órás sétát a szabad levegőn. Hazaérve válts kényelmes otthoni cuccba, tegyetek be valami klassz karácsonyi zenét, és egy bögre tea vagy forró csoki társaságában eresszétek ki a gőzt, hogy este te is mosolyogva tudj állni a fa alatt. 

Kiemelt kép: Getty Images