Levendulás, citromos málnaszörp tartósítószer hozzáadása nélkül

A friss, szezonális gyümölcsökből készült szörpnek nincs párja – részben ezért is érdemes kipróbálni a receptünket.

HOZZÁVALÓK 2 DARAB 5 DL-ES ÜVEGHEZ:

1 kg kristálycukor | 1 liter víz | 60 dkg málna | 6 ág levendula | 1 citrom facsart leve

1. A kristálycukrot feloldjuk a vízben, 10 percig lobogva főzzük, míg szirup lesz belőle.

2. A málnát leturmixoljuk a cukorsziruppal, hozzáadjuk a levendulavirágokat és a citrom facsart levét is. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szitán áttörjük, hogy ne legyen benne mag és eltávolítsuk a levendulát. Újabb 5 percig forraljuk a szörpöt.

3. Sterilizált üvegekbe töltjük a szörpöt, majd száraz dunsztban kihűtjük. Ha van elég fagyasztókapacitásunk, fél literes üvegekbe töltjük és lefagyasztjuk.

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője