HOZZÁVALÓK EGY 16 SZELETES TORTÁHOZ:
A piskótához: 6 dkg vaj/margarin | 6 dkg étcsokoládé | 8 tojás | 15 dkg cukor | 6,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 kávéskanál sütőpor | 8 dkg liszt
A meggypudinghoz: 3 dl meggylé | 10 dkg magozott meggy | 5 dkg cukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 csomag vaníliás pudingpor
A tejszínes töltelékhez: 6 dl hideg habtejszín | 2 cl meggypálinka | 1 csomag habfixáló | 5 dkg porcukor
A díszítéshez: 25-30 dkg étcsokoládé
1. A tésztához összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét. (Ne legyen túl meleg.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas/margarinos csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm átmérőjű csatos tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, kivágjuk a formából. Vízszintesen három egyenlő lapba vágjuk. Az egyik lapot visszatesszük az elmosott formába.
3. A meggypudinghoz 2 dl meggylevet fel- forralunk a meggyel, a cukorral és a fahéjjal, majd besűrítjük a maradék 1 dl meggylében elkevert pudingporral. Még melegen ráöntjük a formában lévő lapra, elkenjük, és rárakjuk a középső lapot.
4. A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a meggypálinkát, végül a porcukorral elegyített habfixálót. Megvárjuk, amíg a meggypuding teljesen kihűl a formában, a második lapra kenjük a tejszínt, és befedjük a harmadik lappal úgy, hogy egy vékony rétegben az oldalára és a tetejére is jusson krém.
5. A díszítéshez vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét, vékonyan elkenjük 2 sütőlemez hátoldalán. Néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük dermedni, és még mielőtt szilárdra kötne, letoljuk egy spaklival vagy kenőkéssel úgy, hogy egy hengert kapjunk belőle. A torta oldalához állítjuk, és visszafelé sodorva a torta oldalára hajtjuk. Ezt addig ismételjük, amíg be nem fedjük a torta oldalát és tetejét.
ELKÉSZÍTÉS: 80 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 6589 KCAL/EGÉSZ TORTA; 411 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre