Mintha gyorsétteremben vettük volna: így készítsük el otthon is kedvenc ételeinket

Gyors, finom és kiszámítható – ezért szeretjük a gyorséttermi kajákat. De miért nem próbáljuk meg otthon is elkészíteni őket?

Új évi fogadalmak ide vagy oda, komplett életmódváltás vagy időszakos fogyókúra közepén vagyunk, van, hogy az amerikai gyorséttermek kínálatának képtelenség ellenállni. Ha egy stresszes munkanap után másra sem tudunk gondolni, mint a roppanós és enyhén csípős, panírozott csirkerészekre, esetleg egy reggel arra ébredünk, hogy bármit megadnánk egy tojásos muffinért, akkor nincs mit tenni: ne legyünk túl szigorúak magunkkal, elégítsük ki a vágyainkat. És mi a helyzet akkor, ha nincs a közelünkben egy gyorsétterem sem, vagy éppenséggel semmi kedvünk kimozdulni, mert esik vagy fúj, de legfőképpen hideg van? Szerencsére a Taste of Home gasztroportál munkatársai kikísérletezték a legismertebb amerikai gyorsétteremláncok legnépszerűbb fogásait, így pikk-pakk mi magunk is elkészíthetjük őket otthon. A házi verzió talán még egészségesebb is lesz…

Ropogós csirkerészek

A rántott csirke a magyar konyhának is alapeleme, de a kentucky stílusú egészen más ízélményt kínál: nyoma sincs zsemlemorzsának, fűszerekből azonban annál több kerül a panírba.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 480 gramm liszt
  • 2 evőkanál fokhagymás só
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 3 teáskanál őrölt bors
  • 2,5 teáskanál szárnyas fűszerkeverék
  • 2 nagy tojás
  • 3,5 deci víz
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 kiló csirke (mell, comb vagy szárny)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjünk össze 320 gramm lisztet a fokhagymás sóval, a paprikával, 2,5 teáskanál borssal és a szárnyas fűszerkeverékkel. Egy másik nagy tálban pedig keverjük össze a tojásokat a vízzel, adjuk hozzá a sót, a maradék lisztet és a maradék borsot. A csirkerészeket mártsuk először a tojásos keverékbe, majd panírozzuk a lisztes keverékbe.
  2. Egy serpenyőben hevítsünk olajat (kb. 190 fokra), és süssük benne aranybarnára a csirkerészeket – nagyjából 7-8 percig minden oldalukat.

Tojásos muffin

Későn keltünk, és lecsúsztunk a kedvenc gyorséttermünk reggeli ajánlatairól? Szomorkodásra semmi ok! A reggeli szendvics alapját, vagyis az úgynevezett angol muffint a legegyszerűbb hipermarketben beszerezni, de ha abszolút házi készítésű változatra vágyunk, Smuczer Hanna gasztroblogger receptjét érdemes elővenni.  

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 angol muffin
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 szelet lapkasajt
  • 1 nagy tojás
  • csipet só
  • 1 szelet bacon
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Vágjuk ketté az angol muffint, pirítsuk aranybarnára, majd vajazzuk meg mindkét felét. Az alsó félre helyezzük rá a sajtszeletet.
  2. Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, és közepes lángon süssük meg benne a tojást. Ha tökéletes formájút kívánunk készíteni, használjunk tojásgyűrűt. A tojás felszínét sózzuk meg, majd egy spatulával óvatosan helyezzük a sajtszeletre.
  3. A serpenyőben, amelyben a tojást sütöttük, pirítsuk meg a baconszeletet, nagyjából egy-egy percig mindkét oldalát. Még forrón tegyük rá a tojásra.
  4. A baconre már csak az angol muffin teteje kerül, és kész is a reggeli!

Rántott hagymakarikák

Oké, oké, a sült krumpli letaszíthatatlan a köretek trónjáról, de azért a rántott hagymakarikák roppanása és mennyei íze is szépen kíséri hamburgereket. A legkirályabb verziót mutatjuk.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • 120 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál tetszés szerinti fűszersó
  • 1 tojás
  • 120 milliliter zsíros tej
  • 10 deka pankómorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A hagymát vágjuk fél centi vastag szeletekre, majd szedjük karikáira.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszersót. Egy másik nagy tálban keverjük össze a tojást és a tejet. A morzsát tegyük egy harmadik tálba. A hagymakarikákat először forgassuk meg a lisztes keverékben, majd mártsuk a tojásos keverékbe, végül panírozzuk a pankómorzsába.
  3. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat (kb. 190 fokosra), és több részletben süssük benne aranybarnára a hagymakarikákat – ez oldalanként kb. harminc másodperc.

Kiemelt kép: Getty Images