Ragyogó sárga, sima és rugalmas – itt a tökéletes piskóta receptje

Mindegy, hogy házi lekvárral tekerve esszük, esetleg tortát készítünk belőle, a jóféle piskótának nem lehet ellenállni. Bár sokan félnek az elkészítésétől, az valójában egyáltalán nem bonyolult, a végeredménnyel pedig kicsik és nagyok is elégedettek lesznek.

Odáig vagyok a jóféle házi édességekért, mindig is többre becsültem egy nagyipalacsintát (ehhez is van tökéletes recept), egy jó máglyarakást vagy buktát bármilyen cukrászkölteménynél. Ha pedig a piskótára gondolok, azonnal összefut a nyál a számban. Végtelenül egyszerű összetevőkből és ügyes technikával (a piskóta kategóriájába tulajdonképpen azok a sütik tartoznak, amik kihabosított tojással készülnek) tökéletes torta- vagy tekercsalap készíthető, amit azután – attól függően, hogy mivel kenjük, töltjük vagy vonjuk be – millióképp variálhatunk. 

Akár a klasszikus verzióknál maradunk, akár valami újat próbálnánk ki, a legfontosabb, hogy az alapreceptünk jó legyen. Ha ugyanis az rendben van, szinte semmi nem tudja elrontani az élményt. 

Piskóta alaprecept

Én a legtöbbször ebből az alapreceptből indulok ki, mert nagyon praktikus, hogy konyhai mérleg nélkül jó arányokat ad egy M-es tojás esetében. 

Hozzávalók egy kisebb piskótatekercsnyi tésztához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor (a cukor mennyisége lehet kicsit kevesebb attól függően, mi a tervünk vele később)
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

A sütőnk 180 fokra való előmelegítésével kezdünk, majd nekilátunk a tészta összeállításának. A tojásfehérjéből egy evőkanál cukor hozzáadagolásával kemény habot verünk, a sárgáját pedig a maradék cukorral verjük addig, míg egészen kivilágosodik. Ekkor hozzáadjuk az átszitált lisztet, a citromhéjat és egy csipet sót, és azzal is alaposan elkeverjük. A fehérjéből vert habot kis részletekben adjuk hozzá, az első 1-2 részt alaposan belekeverjük, a második 2 részt már inkább csak óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab. 

A tésztát sütőpapírral fedett sütőlapra terítjük szét egyenletesen, majd körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Ha később tölteni szeretnénk, tekerjük fel sütés után még üresen, majd némi pihentetés után tekerjük ki és töltsük meg.

Sütés közben ne nyitogassuk a sütőajtót!

Ha van egy szépen sikerült piskótánk, azzal már nagyon sokfelé elindulhatunk. Készülhet például kókuszkocka belőle, amit korábban mini verzióban készítettem el, az alaprecepttől picit már eltérve kevés mézzel és minimális sütőporral, így:

Piskótát ráadásul akkor is készíthetünk, ha tudatosan étkezünk, figyelünk az alakunkra, vagy más okból spórolnánk a cukron és/vagy a fehár liszten, ehhez két szuper receptváltozatot hoztunk. 

Eperkrém mandulás piskótával 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 4 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 2,5 dkg durumliszt

A krémhez:

  • 50 dkg eper
  • 2,5 dl natúr görög joghurt

Az egész tojásokat robotgéppel verjük fehéredésig a nyírfacukorral, majd fakanállal óvatosan keverjük simára a darált mandulával és a durumliszttel. Terítsük szét a piskótatésztát 1 cm vastagon egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Kb. 12 perc alatt süssük készre 180 ºC-ra előmelegített sütőben. A megtisztított epret turmixoljuk le, kétharmadát keverjük el a görög joghurttal. Kanalazzuk poharakba, szedjük rá a natúr eperpürét. Tálaljuk a piskótacsíkokkal. 

Recept és fotó: Vrábel Krisztina

Narancsos tiramisu 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál eritrit/nyírfacukor
  • 5 dkg világos tönkölyliszt
  • 5 dkg darált mandula

A krémhez:

  • 1 (kezeletlen) narancs
  • 3 dl kávé
  • 2 tojás
  • 5 dkg eritrit/nyírfacukor
  • 5 dl skyr
  • 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

A sütőt 180 ºC-ra melegítsük elő. A piskótához az egész tojásokat 3 evőkanál eritrittel/nyírfacukorral verjük fehéredésig elektromos habverővel. Szitáljuk hozzá a lisztet, a mandulalisztet, majd fakanállal keverjük el a piskótatésztát. Simítsuk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, süssük készre kb. 12 perc alatt az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni, majd vágjuk fel 2-3 cm széles, 8-10 cm hosszú csíkokra. A narancs héját reszeljük le, keverjük a kávéhoz. A narancsot hámozzuk meg, filézzük ki, vágjuk kis szeletekre. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük fehéredésig az eritrittel/nyírfacukorral, és forgassuk össze a skyrrel. A fehérjét verjük fel habnak, ezt is forgassuk óvatosan a tojássárgájás részhez. Állítsuk össze a desszertet: a tál alját kenjük meg a krémmel, helyezzünk rá egy sor kávéba mártott piskótacsíkot, erre megint krémet, aztán narancsot. Újra kávéba mártott piskóta következik, végül krém. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

És még…

Ugye milyen gusztusosak? Ha pedig merünk kicsit messzebb is kalandozni a piskóták világában, más népek konyháiban további izgalmas változatokat találunk. Az angol oldalakon sponge cake (beszédes név: szivacs süteményt jelent) néven számtalan verziót találhatunk, úgy tűnik, világszerte kedvelik ezt a tojásos alapú, ragyogóan sárga finomságot. Az egyik személyes kedvencem az a castella nevű japán változat, amit eredetileg spanyol bevándorlók honosítottak meg a szigetországban, de később a helyiek kedvence lett. Ezt a piskótát tortaformában, magasra sütik, majd négyzetalakúra vágják, hihetetlenül levegős és szaftos állagát pedig annak köszönheti hogy egy kevés olajat és tejet is adnak a tésztához, amit elkészülte után mézzel kennek meg. 

Érdemes kipróbálni! 

Kiemelt kép: Getty Images