Ha van olyan sütemény, amivel érdemes akár több órát is elbíbelődni, akkor ez az. Már a kép is magáért beszél.

HOZZÁVALÓK 14-16 SZELETHEZ:

A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál só | 25 dkg vaj/margarin | 1,5 dl hideg víz | 1 teáskanál 10%-os ecet
A krémhez: 4 dl tej | 8 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 4 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | 3 dkg fehér csokoládé

1. A tésztához a lisztet, a sót és 5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk. A vízben elkeverjük az ecetet, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dolgozzuk. A maradék 20 dkg vajat/margarint két lisztezett sütőpapír között téglalap alakúra formázzuk, hűtőszekrényben tároljuk, amíg a tészta pihen.

2. A pihentetett tésztát lóhere/egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk, a közepére rakjuk a vajas/margarinos téglalapot, majd az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a füleket.

3. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk. Lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldal részt ráhajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

4. A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk.

5. Hűtőben pihentetjük 1 órát, majd ismét egy szimpla és egy dupla hajtás következik, majd ismét pihentetjük 1 órát.

6. A pihentetett tésztát félbevágjuk, lisztezett felületen mindkét darabot 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megszurkáljuk.

7. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt. Amikor kihűlt, laponként félbevágjuk, így összesen tehát 4 lapot kapunk.

8. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd átkeverjük, és hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, illetve a fél hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A krémmel 3 rétegben összetöltjük a lapokat.

9. A felső lapot a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk, majd megcsorgatjuk az olvasztott fehér csokoládéval. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

ELKÉSZÍTÉS: 70 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 20-25 PERC
KALÓRIA: 354 KCAL/SZELET

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre