HOZZÁVALÓK EGY KB. 30 CM ÁTMÉRŐJŰ PITÉHEZ:
A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 45 dkg liszt + a nyújtáshoz | 15 dkg porcukor | 1 tojás | 2 evőkanál málnalekvár
A töltelékhez: 1,5 dl tejföl | 25 dkg túró | 10 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja | 1 csomag vaníliás cukor | 3 egész tojás + 1 a kenéshez | 20 dkg málna
1. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel és a porcukorral, majd az egész tojással sima tésztává gyúrjuk. A cipót befóliázva 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a lisztezett lapon kinyújtott tészta kétharmadát a piteforma pereméig. A tésztára is sütőpapírt borítunk, majd nehezéket (pl. rizs, lencsét, sütőgolyót) szórunk rá a forma kétharmadáig.
3. 170 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd levesszük róla a sütő- papírt, illetve a nehezéket, és további 5 perc alatt elősütjük, majd kihűtjük. Megkenjük a lekvárral.
4. A töltelék hozzávalóit a málna kivételével jól összekeverjük (nem kell habosítani), majd a pitébe töltjük, rászórjuk a málnát.
5. A maradék egyharmadnyi tésztát lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd 2-3 cm széles csíkokra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, és berácsozzuk vele a pite tetejét. 170 °C-os sütőben készre sütjük 18-20 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 15 + 18-20 PERC
KALÓRIA: 5500 KCAL/EGÉSZ PITE
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. július-augusztusi számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós