Ezeket az egyszerűen elkészíthető nassolni valókat az egész nap folyamán fogyaszthatjuk. Bármelyik jó választás lehet akkor, ha vendégeket várunk, és hirtelen el kell készíteni valamit, ami finom, ugyanakkor nem hízlaló, de akár az otthoni filmnézéshez is kiváló kísérők lehetnek. Kevés hozzávalóból gyakorlatilag pillanatok alatt összerakhatók, így a hirtelen jött nassolási vágyainkat is tökéletesen kielégítik.
Sült zöldség chips
Szakítsunk a klasszikus, bolti ízfokozós burgonya chips vásárlással, és készítsünk házilag, egészséges zöldség chipset magunknak. Válogassuk össze kedvenc zöldségeinket, melyből chipset csinálhatunk, és indulhat a sütés! A legjobb, ha céklából, édesburgonyából, csicsókából, répából és zellerből állítjuk össze csemegénket. Tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágjuk vékony szeletekre. Tegyük őket egy tálba, majd keverjük össze olívaolajjal és ízlés szerint sóval, borssal. Helyezzük a zöldségeket sütőpapírra, majd egymás mellé letéve a szeleteket süssük őket 200 fokon ropogósra kb. 15 perc alatt.
Kókuszos zabpelyhes golyócskák
Ha egészségünk a tét, sokkal hasznosabb, ha egyes receptekben lecseréljük a sima lisztet zabpehelyre vagy zabpehelylisztre. Készítsünk egyszerű, kókuszos kekszet, mely a sütőben 12-15 perc alatt készre sül. Tegyünk egy tálba 5 dkg zabpelyhet és 5 dkg zabpehelylisztet, 10 dkg kókuszreszeléket, 10 dkg margarint, 1 tojást és ízlés szerinti édesítőt pl. eritritet. Keverjük az egészet össze, formázzunk belőle kis golyókat, majd ültessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, melyben pillanatok alatt ízletes kókuszgolyócskák készülhetnek.
Mandulás-kekszes pohárkrém
Ha egyszerű, édes ízekre vágyunk, mi sem tehet jobb szolgálatot, mint egy finoman elkészített, több rétegű joghurtos pohárkrém. Nem kell hozzá más, mint egy doboz natúr görög joghurt, melyet ízlés szerinti gyümölcsökkel összekeverhetünk pl. málna, eper, áfonya. A kapott massza egyharmadát egy pohár aljára kanalazzuk, majd jöhet a következő réteg, egy darab cukormentes keksz formájában. Ha ezzel megvagyunk, szórjunk a kekszre néhány szem mandulát. Az így kapott réteget ismételjük meg még kétszer a pohárban, és a tetejét fedjük be még joghurttal. Tegyük a kész pohárkrémet egy órára a hűtőbe, majd élvezzük az összeállt finomságok ízharmóniáját.
Fitt sajtos rúd
Kiváló vendégvárót készíthetünk, ha a bolti sajtos készítmények helyett házilag készítjük el fitt sajtos rudacskáinkat. A végeredmény önmagáért beszél majd, hiszen laktató, ám mégis egészséges ropogtatni valóról van szó. Gyúrjunk össze 250 gramm darált zabpelyhet, 250 gramm zsírszegény túrót, kiegészítésnek pedig 100 gramm kókuszzsírt, majd nyújtsuk egy ujjnyi vastagra. Formázzunk belőle téglalap alakú formákat, kenjük meg a tetejét tojással, szórjuk meg sajttal, majd előmelegített, légkeveréses sütőben 210 fokon süssük meg. A kihűlt fitt sajtos ropogós biztosan mindenki kedvence lesz!
Ha pedig valami kiadósabbal készülnénk, arra is van jó tippünk. Korábban megírtuk, hogyan lehet tökéletes a fasírtunk, de ha pihe-puha piskótára vágynánk, azt is mutatjuk, hogyan.
Kiemelt kép: Getty Images