Vannak olyan olasz édességek, amelyek világszerte annyira népszerűvé váltak, hogy már itthon is mindenki a megszokott sütési repertoár részeként kezeli őket. De a panna cottán, tiramisun és profiterolon túl is van rengeteg olyan itáliai finomság, amit érdemes elkészítened – ilyen például a cannoli is!
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
A tésztához: 20 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2,5 dkg porcukor + a tálaláshoz | 2,5 dkg puha sertészsír/vaj (margarin) | 1 teáskanál méz | 1 tojás | csipet só | csipet sötét, cukrozatlan kakaópor | csipet őrölt fahéj | 1 teáskanál 6%-os fehérborecet
A töltelékhez: 25 dkg ricotta | 5 dkg porcukor | 5 dkg kandírozott citromhéj | 1 evőkanál narancsvirágvíz | 5 dkg natúr pisztácia | olaj a sütéshez | fém rolóforma a sütéshez
- Mérjük tálba a tészta hozzávalóit. Gyúrjuk össze, formázzunk belőle cipót, és befóliázva tegyük hűtőbe legalább 1 órára.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki egészen vékonyra (2 mm) a tésztát, és 10 cm átmérőjű pohárral szaggassunk akkora köröket, hogy átfedéssel átérjék a rolóformát.
- A tésztaköröket helyezzük fel egy-egy rolóformára, jól nyomjuk össze az átfedésnél, és bőséges mennyiségű, közepesen meleg olajban egy-két pillanat alatt süssük készre a rudakat. Amint kifehéredik kicsit, jó is a tészta, forgassuk meg, vegyük ki az olajból papírtörlőn lecsepegni.
- A töltelékhez keverjük krémesre a ricottát a porcukorral és a narancsvirágvízzel, adjuk hozzá a kandírozott citromhéjat. Habzsákból töltsük be a krémet a rudakba. A pisztáciát daráljuk durvára, nyomjuk bele a rudak végét
Tipp: a rudakat kisütheted korábban is, tölteni viszont a tálalás előtt töltsd, hogy a tészta ropogós maradjon. Ha hűtőbe teszed, bepuhul egy kicsit.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + PIHENTETÉS
KALÓRIA 171 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta