Most azt kérdeztük tőlük, hogy ha végre itt a medvehagymaszezon, mi az, amit minden évben sütnek-főznek az erős illatú, zöld levelekből. Íme, Nagy Tünde kedvence: „Nagyon szeretem a medvehagymát, de mivel meglehetősen erős aromája van, óvatosan bánok vele, ha a fogyasztása után még emberek közé akarok menni. Általában tésztákkal kombinálom, imádom belőle a quiche-eket, a pogácsát és ezt a szuperfinom sajtos-medvehagymás hajtoványt is.”
Hozzávalók kb. 30 darab hajtoványhoz:
60 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál só | 1 teáskanál cukor | fél dl olaj | 4 dkg friss élesztő | 3 dl langyos tej | fél csokor medvehagyma | 40 dkg natúr krémsajt | 1 tojás a kenéshez | 5-10 dkg reszelt sajt
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot, olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A langyos tej hozzáadásával összedolgozzuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk (aki szeretné, a langyos tejben előtte felfuttathatja az élesztőt). Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik darabot lisztezett felületen fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, megszórjuk az aprított medvehagyma felével, a hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, mint a rétest. Ugyanígy elkészítjük a másik darabot is.
- A tekercsekből trapézokat vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kellő távolságra. A felvert tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 140 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Nagy Tünde