A panna cottán, tiramisun és profiterolon túl is van rengeteg olyan itáliai finomság, amit érdemes otthon elkészíteni – ilyen például a cseresznyés-ricottás pite, azaz a crostata di ricotta e ciliegie is!

Ha a ricottakrémes, citromos, pisztáciás cannoli bevált, mindenképp próbáld ki mai olaszos receptünket is! 

Hozzávalók egy 24-26 cm átmérőjű pitéhez:

A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 2,5 dkg porcukor + a tálaláshoz | 10 dkg vaj/margarin | 1 tojás
A töltelékhez: 40 dkg ricotta | 7,5 dkg porcukor | 1 tojás | 1-1 (kezeletlen) citrom és narancs reszelt héja | 20 dkg magozott cseresznye (friss, befőtt vagy fagyasztott is jó)

  1. A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral és a sóval, morzsoljuk el a vajjal vagy margarinnal, majd az egész tojás hozzáadásával gyúrjuk tésztává. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. A befóliázott tésztacipót 30 percre tegyük hűtőbe pihenni.
  2. A töltelékhez a ricottát keverjük össze a porcukorral, a tojással és a reszelt citrushéjakkal.
  3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, simítsuk 24-26 cm átmérőjű piteformába úgy, hogy az oldalára is jusson. A széleket vágjuk le, tegyük félre. Simítsuk a ricottakrémet az előkészített pitébe, és oszlassuk el rajta a lecsepegtetett cseresznyét.
  4. A maradék tésztát gyúrjuk újra össze, nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat. Helyezzük ezeket a pite tetejére, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük készre. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp: bár úgy nem autentikus, de ugyanennyi túróval is helyettesítheted a ricottát!

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 3674 KCAL/EGÉSZ PITE

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2023/01. lapszámában jelent meg. 
A magazint keresd az újságárusoknál!