Hétvégi gasztró: várjuk a jó időt házi lángossal!

Három recept és egy kis lángostörténelem.

Hát mi más kell a boldogsághoz, mint napsütés, jó levegő és a magyarok egyik kedvenc étele? Mert jó a pizza (a majdnem tökéletes otthoni nápolyi pizzához nemrég adtunk tippeket), finomak az ilyen-olyan lepénykék, de adjuk meg azért a kellő tiszteletet a lángosnak is. Kicsit nehezebb, kicsit talán jobban hizlal, de a miénk, és isteni finom tud lenni. Ráadásul nem csak a Balaton partján, strandon vagy biciklitúra végén lehet jót enni, ezt a finomságot otthon is könnyen el lehet készíteni, és a saját konyhánkban is épp olyan lehet, mint másutt. Foszlós, puha, néhol kicsit vékonyabbra, ropogósra sült…

Viszonylag  gyakran sütök lángost, és a legjobban azt élvezem az otthoni verziónál, hogy kisebbre, akár falatnyi méretűre is el tudom készíteni, így egy ebédre többet, többféle ízben tudok megkósoltni. A lángos azért is nagyon klassz, mert elé tényleg csak egy könnyebb leves kellhet (szerintem még az se), hogy komplett és kiadós ebéd legyen, amit a gyerekek éppúgy fognak szeretni, mint a család nagyobb étkű tagjai. Mai cikkünkben szokásunkhoz híven egy alapreceptet és két izgalmas variációt hozunk!

Puha lángos alaprecept

Hozzávalók hat adaghoz (mérettől függően 6-12 db)

  • 60 deka liszt
  • 2 teáskanál só
  • 2 dlvíz (ez közelítő érték, sok függ a liszttől is)
  • 2 dl tejszín vagy tejföl és víz keveréke
  • pici cukor
  • fél friss élesztő
  • 2 evőkanál vodka, vagy más alkohol (ez ugyanaz a trükk, mint a fánkál: az alkohol segít, hogy ne szívja meg magát olajjal a tészta)
  • 2 evőkanál olaj a tésztába
  • olaj a sütéshez

Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a tejszínt. Keverőgéppel összeállítjuk a tésztát. Ne lepődjünk meg, főleg kelesztés előtt kifejezetten lágy a tészta! Az alaposan megdolgozott tésztát kiborítjuk egy lisztezett deszkára, majd itt olajos kézzel belegyúrjuk az olajat is. Nagyon puha, de már összeállt tésztát kapunk, amit meleg helyen egy óráig kelesztünk. Ha megkelt, és még rezgőbb, levegősebb, akkor 12 pici gombócba osztjuk, és letakarva még addig pihentetjük, míg előkészítjük és felmelegítjük az olajat. Ha az olaj jó meleg (8-as fokozaton szoktam sütni), kézzel tenyérnyi lángosokat formázunk, jól széthúzkodjuk, és mehet az olajba. Nagyon hamar megsül az egyik oldal, gyors fordítás után jöhet is a másik. Tésztaszűrőben csepegtessük!

Recept: Balázs Barbi, fotó: Getty Images

Sajtos-tejfölös lángos 

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl víz, olaj a sütéshez

A feltéthez:

  • 5 dl tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót. Az élesztőt rámorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos vizet, kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk. (Aki szeretné, langyos vízben felfuttathatja előtte az élesztőt.) Lefedve a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, 6-8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabot gömbölyítjük, még 15 percig pihentetjük. A gombócot ellapítjuk, kör alakúra formázzuk (a szélén kb. 1 cm vastagra, a közepén kicsit vékonyabbra), forró olajban kisütjük (oldalanként 2 perc). Megkenjük a tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és tálaljuk.

Recept és fotó: Nagy Tünde

Lila hagymás, szalonnás, tejfölös – Variációk lángosra

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

A joghurtos tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 dl víz
  • fél csokor petrezselyem
  • olaj a sütéshez

A feltéthez:

  • 15 dkg bacon
  • 4 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej lilahagyma

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót, az élesztőt rámorzsoljuk, hozzáadjuk a joghurtot, a langyos vizet és az apróra vágott petrezselymet. (Aki szeretné, előzőleg az élesztőt felfuttathatja langyos vízben.) Kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk, lefedve a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, 6-8 egyenlő részre osztjuk, a darabokat gömbölyítjük, és még 15 percig pihentetjük. Mindegyiket kerekre nyújtjuk (a szélén kb. 1 cm vastagra, a közepén kicsit vékonyabbra), és forró olajban oldalanként 2-3 perc alatt kisütjük. A feltéthez a felkockázott bacont serpenyőben megpirítjuk. A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, sózzuk, ezzel kenjük meg a lángosokat. Vékony lilahagyma-karikákkal és pirított szalonnával megszórva kínáljuk. 

Recept és fotó: Nagy Tünde

És egy kis lángostan

Ha lángosról van szó, természetesen a jó íz a legfontosabb, az már csak hab a tortán, ha néhány izgalmas információval is bővítjük az erről a szinte hungarikumnak számtó ételről szóló tudásunkat. Tudtad például, hogy lángos már az 1700-as években sütöttek itthon, elsősorban a kenyérsütés során esetleg maradó tésztából? Na és azt, hogy eredetileg nem bő zsiradékban, hanem parázson sütötték? De azt azért biztos nem gondoltad volna, hogy itthon egyszer már készítettek két méternél is nagyobb átmérőjű lángost? Izgalmas, ugye? Hát még milyen finom…

Jó étvágyat hozzá!

Kiemelt kép: Getty Images