A legtöbben ezekért a fogásokért várjuk a húsvéti ünnepeket, nem igaz?

A sonka-tojás-kalács triója elmaradhatatlan része a húsvéti reggelinek, de lehet fokozni az élményt, ha a sonkát zöldségkéregbe forgatjuk, a főtt tojást megtöltjük, a kalácsból pedig ínyenc szendvicset készítünk (hogy ne vesszen kárba, hoztunk pár tippet, amivel új életet lehelhetünk a megmaradt kalácsba is). Bereznay Tamás isteni húsvéti receptjét ajánljuk a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 4 nagy bucihoz:

1 kg kenyérliszt (B80) + a nyújtáshoz | 2,5 dkg friss élesztő | 8 dl langyos víz | 3 dkg só | 1 kg főtt húsvéti sonka | 4 evőkanál dijoni mustár

  1. A tésztához az átszitált liszthez adjuk a morzsolt élesztőt és 7,5 dl langyos vizet. 5-6 perc dagasztás után, konyharuhával letakarva 35 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a fél dl langyos vízben elkevert sót, ismét dagasztjuk pár percig.
  2. A letakart tésztát 25 percig kelesztjük, majd kissé átdolgozzuk. Újabb 25 percig kelesztjük, ismét átdolgozzuk a tésztát. Végül letakarjuk, és az utolsó 25 perces kelesztés jön.
  3. A tésztát és a sonkát is négy-négy egyforma részre vágjuk. A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a mustárral, rátesszük a sonkát, becsomagoljuk (ráhajtjuk az egyik felét, arra a szembe lévőt, majd a két végét aláhajtjuk).
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 230 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc után levesszük a hőmérsékletet 180 °C-ra, még 10 percig sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25 PERC
KALÓRIA 1731 KCAL/BUCI

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/04. lapszámában jelent meg.