A sonka a legtöbb háztartásban nagy becsben tartott jószág, pláne, mivel a jóféle füstölt a legtöbbünknél egy évben csak egyszer kerül az asztalra. Talán emiatt is van, hogy hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat belőle, így hiába a több ünnepi reggeli, aztán hiába esszük vacsorára is, megmarad a drága hús fele. Te is így jártál?
Semmi gond, mutatjuk, mihez kezdhetsz a maradék sonkával!
1. Ham and eggs és rántotta
Ha reggelire szoktatok sonkás tojást enni, itt az ideje, hogy kipróbáljátok a füstölt változattal is. A húsvéti sonka maradéka ugyanúgy tartalmas alapot ad a tojásnak, mégis egészen más ízélmény lesz, mint a más típusú sonkákból készülő! Éppígy tartalmas plusz ízt ad a húsvéti sonka egy sima rántottának is. Ha már arra jársz, ne csak sonkával, de hagymával is dobd fel, hogy igazi ízbomba legyen.
2. Sonkás tészta
Nem tudom, hogy vagy vele, nekem a sonkás tészta a kedvenc húsvéti ételem, még akkor is, ha elvileg csak ételmentésre szolgál. Ahány ház, annyi szokás: én fodros nagykockából, jó sok tejföllel, borsosan szoktam készíteni, és mindig óriási sikere van.
3. Tartalmas levesek
Túl azon, hogy a megmaradt sonkafőzőlé utánozhatatlanul jó alaplé, amit sárgaborsófőzelékhez épp úgy fel tudsz használni, mint babos vagy lencsés ételekhez, a megmaradt sonka további szinteket emel egy egyszerű zöldséglevesen is. A régi magyar paraszti konyhában egyébként is úgy használták, mint valami ételízesítőt: elég volt egy ujjnyit adni valamilyen kásához, gerslis, köleses ételhez, hogy azonnal tartalmas fogás legyen belőle.
4. Szendvicskrém
Aprítsd fel a sonkát késsel vagy aprítóval a lehető legkisebb darabokra (le is reszelheted, ha nem szeletelted korábban túl vékonyra), adj hozzá kis vajat, borsot, és ízlésed szerint majonézt, tormát vagy mustárt. Kiváló szendvicskémet kapsz így, amivel a húsvét ízeit még pár napra a munkába vagy az iskolába is magával viheti a család, otthon pedig néhány szelet friss zöldséggel komplett reggeli vagy vacsora lehet. Sőt, sajttal megszórva isteni melegszendvicskrémmé válik.
5. Sonkás rizottó
A megmaradt sonkát kisebb kockákra vágva úgy tudod használni, mint bármely más húst (leszámítva, hogy a sóval vigyáznod kell, és maximum kis átmelegítésre vagy pirításra van szükség). A megmaradt sonkából ezért kiváló rizses húst vagy rizottót is készíthetsz a hagyományos módon. Adj hozzá egy kevés fagyasztott borsót párolás közben, és máris finom és egészséges ételt tettél az asztalra.
6. Tölts vele leveles tésztát!
A leveles tészta igazi aduász a konyhában és még megbízhatóbb segítőtárs, ha maradékokat kell eltüntetni. Vegyél elő egy csomaggal, vágd kisebb négyzetekre, majd töltsd meg tejföllel kevert, vagy valamilyen zöldséggel dúsított sonkával, hajtsd félbe, kend le tojással, szórd meg szezámmaggal és sütsd készre. Szuper délutáni nassolnivalót kapsz. Sonkával tölthetsz egyébként palacsintát vagy tortellinit is, így megint egy egészen más jellegű ételt kapsz.
7. Tépett sonkás hamburger
A tépett húsos szendvicsek ma nagyon népszerűek, mert a szálasra cincált húsokkal legalább olyan szaftos burgereket lehet készíteni, mint egy közepesen átsütött húspogácsával. Süss vagy vásárolj bucit, töltsd meg sok zöldséggel, hamburgerszósszal és tedd tele tépett húsvéti sonkával. Mindenki odalesz érte.
8. Langyos saláta
A nagy trakták után különösen jól esik néhány zöldségalapú vagy hüvelyesből készülő étel, amit egy kevés sonka kifejezetten izgalmassá tehet. Készítsünk langyos salátát konzerves lencséből olajos-ecetes dresszinggel, lilahagymával és sonkával, vagy szórjuk a sonkaszeleteket bármelyik kedvenc salátánk tetejére. Nem fogjuk megbánni.
9. Házi pizza vagy langalló
A kelt tésztás lepényféleségek megint csak elbírnak minden finomságot, naná, hogy a füstölt sonkának is van rajtuk helye. Ha magyaros verzióban gondolkodunk, kenjük meg lepényünket tejföllel, és menjen rá sonka és lilahagyma. Ha pizzát készítenénk, a paradicsomos alapra menjen a sonka és kevés mozzarella sajt.
+1 tipp
Ételt kidobni senki nem szeret, és még inkább rossz érzéssel pazarolunk, ha arra gondolunk, mennyien vannak, akiknek nemhogy kidobni, de enni is alig jut. A még friss, biztonságosan fogyasztható húsvéti maradékok egyik legjobb felhasználási módja, ha egy ételhordó dobozban összekészítjük őket (a sonka mellé teszünk kis tojást, tormát és kalácsot is) és megörvendeztetünk vele valakit, aki az utcán vagy a miénknél sokkal nehezebb körülmények között él.
Kiemelt kép: Getty Images