Nagyon sokan még mindig nem tudnak szakítani a hagyományosnak vélt köretekkel, pedig manapság már nagyon sok féle alternatíva közül tudunk válogatni tányérunkra főételeink kiegészítéseképpen. Ezek a köretek mindamellett, hogy nagyon finomak, teljes változatosságot kínálnak a mindennapok étkezései során, és nem utolsó sorban sokkal egészségesebbek, mint népszerűbb társaik.
Bulgur
A bulgur ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag kiegészítője lehet a mindennapi főétkezéseknek. Általában a rizst szokás vele helyettesíteni. Nem véletlen, hiszen ez a hasonlóan apró szemű, szószos és szaftos ételekhez tökéletes kiegészítő mindamellett, hogy igen laktató, még egészséges is, hiszen számos vitamint (pl. B-vitamin) tartalmaz. A Közel-Keleti és a török konyha népszerű kedvenceként rostokban és vasban is bővelkedik. A bulgur valójában tört búza, melyet hántolás után előfőznek vagy megpárolnak, kiszárítják, majd a rizshez hasonló méretűre törik.
Kuszkusz
A kuszkusz az arab gasztronómia alappilléreként egy pergős köretnek számít, melyet zöldséges és húsos ételek mellé eszünk vagy salátába teszünk. Igen gazdag fehérjében és rostokban, és diétába is könnyedén beilleszthetjük. Ez a kicsi, világos szemcsékből álló reformköret hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Boltokban kapható változatait előgőzölés után kiszárítják, így mi otthon tulajdonképpen csak meg kell főzzük vízben. A kuszkusz kolin (makrotápanyag) tartalmának köszönhetően hozzájárul a máj és az agy megfelelő működéséhez, de igen gazdag kalciumban, vasban és szelénben is.
Quinoa
Magas B, C, és E-vitamin tartalma által a quinoa egyértelműen veri a hagyományos köreteket. Mivel gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják és beilleszthetik étrendjükbe. A többi reformkörethez hasonlóan forrásban lévő vízbe kell beleszórnunk és megfőznünk. Húsok és sültek mellé kínálhatjuk, de gyakori a quinoából készült saláta, mely önmagában is nagyon finom és laktató. A disznóparéj félék családjába tartozó köret Dél-Amerikából származik. Rostokban gazdag, alacsony kalóriatartalmával a lassan felszívódó szénhidrátokhoz soroljuk, és gyakorlatilag bármilyen zöldséggel és gyümölccsel kombinálhatjuk.
Amaránt
Az amaránt talán sokak számára kevésbé ismert gabona, ennek ellenére egy nagyon finom köretről van szó, melyet cölikáliások is nyugodtan fogyaszthatnak, hiszen gluténmentes. Telítetlen zsírsavakban, élelmi rostokban, E és C-vitaminban gazdag. Az amarántot a Dél- és Közép Amerikában élő őslakosok évezredek óta ismerték, és fogyasztották is, de egyes források szerint az aztékok ősi vallási rituálék részeként is alkalmazták. Ezt a hagyományt a Nyugat-Európából érkező hódítók betiltották, mivel sokszor emberáldozatot is követelt. Ezáltal az amarántot is hosszú időre mellőzték az étkezésekből is. Az amarántmag számos módon felhasználható, például puffasztott, pattogatott és extrudált termékeket is készítenek belőle. Másfélszeres mennyiségű vízben garantáltan megfő, és húsok mellé kiváló köret.
Hajdina
A hajdinát a 13. században a mongoloktól és a tatároktól eredeztethetjük. Ez a gluténmentes köret magas rosttartalommal rendelkezik, és még a magas koleszterinszinten is képes enyhíteni. A hajdinát – vagy másik nevén pohánkát – nem csak köretként ismerhetjük, hiszen ezt a korábban kásaként elkészített gabonát manapság kekszek, zabkásák és müzlik egyik közkedvelt alapanyagaként tartjuk számon. Nagyon egészséges, hiszen cinket, szelént, C, E és B-vitamint egyaránt tartalmaz. A keserűfűfélék családjába tartozó gabona háromélű szemtermését a búzához hasonló módon használják fel. Napjainkban a reformtáplálkozás egyik kiemelkedő terméke. Tápláló gabonaként egész évben elérhető és könnyen hozzá lehet jutni a boltokban.
Mennyei paradicsomos bulgursaláta
Ez akár önmagában is megállja a helyét egy étkezés alkalmával.
Hozzávalók:
20 dkg apróbb szemű bulgur
5 evőkanál olívaolaj
1 lilahagyma
2 paradicsom
2 uborka
2 cikk fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
késhegynyi kömény
2 ág menta
2 ág petrezselyemzöld
1/2 citrom leve
ízlés szerinti só és bors
Elkészítése:
A bulgurt kétszeres mennyiségű forró vízben megfőzzük, majd lefedjük és hagyjuk, hogy párolódjon és teljesen magába szívja a vizet. Megszórjuk sóval, borssal, ráöntjük az olívaolajat és a citromlevet. Közben a paradicsomot, a hagymát és az uborkát apró kockákra összeaprítjuk és elkavarjuk a bulgurral. A zöldfűszereket szintén nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük és mindet a salátához adjuk. Végül elkavarjuk a paradicsompürével és köménnyel ízesítjük. Az ízek összeérésének kedvéért egy fél órára állni hagyjuk, majd frissen fogyaszthatjuk. Ha ínyencek vagyunk és szeretjük a csípőset, némi chilivel is ízesíthetjük.
Videó: Ribánszky Kata; Kiemelt kép: Getty Images