Kedvenc receptem: Esztergályos Cecília sütőben sült paprikás krumplija

Az életvidám, örökké fiatal színésznő egy pillanatra sem áll meg, folyton sürög-forog: ha éppen nem játszik, különleges képeket fest vagy kerámiákat készít, ha pedig épp nem az agyagot formázza, akkor egy újabb kovászos kenyér vagy egy mennyei kalács tésztáját gyurmázza. Most is épp az sült... 

„Mucikám, olyan pontos vagy, akár a kakukkos óra! Éppen kalácsot és kenyeret sütök, vacsorát készítek, de gyere, elmondom neked a kedvenc receptemet! Sőt, igazából többet is. Az első egy valódi soha ne add fel történet, ami igazából onnan ered, hogy palacsintát akartam készíteni, összekevertem a szokásos hozzávalókat: liszt, tej, tojás, cukor, só – mindent, amit kell. Sütéskor odaégett egy kicsit, de természetesen nem jöttem zavarba, hanem átalakítottam, és felszolgáltam mint somlói galuskát – annak idején, amikor összekerültünk az urammal, megette… ennek most már bizony 38 éve. A mai napig az a mottóm a konyhában, ha el is rontasz valamit, soha ne add fel, mindenből lehet mást csinálni, és lehet, hogy még sokkal jobb is lesz, nem kell kétségbeesni!

Képünk illusztráció (Fotó: Freepik)

Hogy van-e valamilyen emlékezetes, kedves, vicces történetem még a konyhából? Nincsen, magam vagyok a vicc! Több reggeli- és főzős műsorban is (például a Vacsoracsatában) szerepeltem az évek folyamán, volt, amikor eljöttek és a saját konyhámban forgattak. Az én konyhámban mindig jó a hangulat. Istenieket főztem itthon, kekszet, kenyeret mindenféléket sütöttem. Éppen a múlt héten kezdtem el újraépíteni a saját kovászomat, hetente két-két kenyeret és kalácsot sütök. A családot is én látom el, amikor kérik, mert nagyon ízlik nekik. Imádom nézni az Ízőrzők című műsort, amivel régi régi ételek receptjeit autentikus tájakon mutatják be, innen tanultam meg a krumplis jenői kenyér receptjét is, ami valójában egy pogácsa, csak én kenyérnek készítem. Az egyik unokaöcsém, Artúr is imádja. A jenői pogácsa külseje ropogós, a belseje pedig puha, és tényleg sokkal inkább kenyér, mint pogácsa, de a helyiek így nevezik. Szóval kenyérként is fogyasztható, valami isteni, nézzetek utána! Mondjuk, ami igazán a kedvenc eledelünk, az ez a sütőben sült paprikás krumpli, ami attól különleges, hogy az extrán fokhagymás, tejfölös uborka salátát tálalás előtt a sütőben még rásütöm a tetejére. Szeretek jó magyarosan, sok fokhagymával és zsírral főzni. Általában kettőnknek két napra főzök, szóval azok az arányok, amiket most megadok, egy négyszemélyes adagnak felelnek meg.

Hozzávalók:

  • 10 krumpli
  • 8 paprika
  • 4 paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma 
  • néhány fürtös uborka (mérettől függ)
  • 1 nagy pohár tejföl 
  • 1 szál lángolt kolbász 
  • sertészsír 
  • só 
  • bors

A hagymát apró darabokra vágom, a zsíron megfuttatom. A paprikákat és a paradicsomokat összeturmixolom. Hozzáöntöm a zsírhoz és a hagymához, ebben főzöm meg a karikára vágott, jó fűszeres lángolt kolbászt és a felkockázott krumplikat, majd az egészet érzéssel sózom, borsozom. Ha megfőtt a paprikáskrumpli, az egészet beleöntöm egy tepsibe, és a tetejét vastagon beterítem az előzőleg lereszelt, fokhagymás tejföllel összekevert uborkasalátával. Ezt öt-tíz percen keresztül jól összesütöm, utána tálalom. Hát maga a mennyország!”

A képért köszönet Esztergályos Cecíliának