Aki jobban kedveli a könnyed, tejszínes krémeket, mint a nehezebb vajasakat, nagyon fogja szeretni Urbán Gábor tavaszra hangolt desszertjét. Te kipróbálod?
Hozzávalók 16-18 szelethez:
A piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 8 dkg liszt
A mousse-hoz: 10 dkg fehér csokoládé | 3 tojássárgája | 8 dkg cukor | 5 dl hideg habtejszín | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja | 2 dkg zselatin
A díszítéshez: 3 dl hideg habtejszín | mentalevél | 16-18 darab vajas keksz
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 20×30 cm-es, magas peremű, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk a vele sült sütőpapírt, és visszatesszük a lapot a tepsibe.
- A mousse-hoz a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, félretesszük. A tojássárgájákat a cukorral vízgőz fölött csípősre melegítjük (csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig habbá verjük. Az így kapott sárgájahabhoz hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, az olvasztott csokoládét, a citrom levét és reszelt héját, majd az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, mikróban megmelegített zselatint.
- A mousse-t az előkészített piskótalapra öntjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt a díszítéshez a tetejét megkenjük habbá vert tejszín felével, villával vagy fésűkártyával megcsíkozzuk. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, a darabokat kekszre helyezzük. A maradék tejszínhabot sima- és csillagcsöves nyomózsákba töltjük, apró stuffokkal és mentalevelekkel díszítjük a süteményt.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 244 KCAL/SZELET
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: Corner Home Decor, Apacuka Ceramics