2019-es Desszert különszámunk központi témája a vendégvárás volt, több mint 120 édes és sós süteményt gyűjtöttünk össze benne – Nagy Tünde, Kis-Varga Judit, Terei-Vigh Krisztina és Tóthné Libor Mária finomságai közül íme, az egyik kedvencünk!
Hozzávalók 24 darabhoz:
A tésztához: 12 dkg natúr krémsajt | 12 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin | 15 dkg búzaliszt + a nyújtáshoz | 1 mokkáskanál só | 1 tojás a kenéshez | 2-3 evőkanál aprított dió a tetejére
A töltelékhez: 10 dkg natúr krémsajt | 8 dkg camembert| 6 dkg dió
- A tésztához a natúr krémsajtot és a vajat/margarint összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a mokkáskanálnyi sóval elkevert lisztet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formázunk belőle. Átlátszó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük minimum 1-2 órára (vagy akár egy éjszakára).
- Hűtés után a tésztát 3 egyenlő részre vágjuk, és lisztezett felületen mindegyikből 25 cm átmérőjű kört nyújtunk. (Érdemes egyesével nyújtani-tölteni a tésztacipókat, úgy egyszerűbb dolgozni vele.)
- A töltelékhez felaprítjuk a diót és a camembert-t. Az első tésztalapot megkenjük a krémsajt harmadával, megszórjuk a camembert és a dió harmadával, majd 8 cikkre vágjuk. A cikkeket a széles végüktől kezdve kifli formájúra feltekerjük. Így járunk el a többi tésztával és töltelékkel is.
- A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (nem túl sűrűn, mert egy picit nőni fognak). Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a felaprított dióval, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 20-22 percig.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 20-22 PERC
KALÓRIA 122 KCAL/DARAB