Az ételpazarlás globális probléma, rengeteg olyan alapanyagot dobunk kukába, ami még felhasználható lenne más formában. Megmutatjuk, mire gondolunk.

Zöldségek újratöltve

Párolt vagy sült zöldséget készítettetek köretnek a hétvégi ebédhez? Netán a grillpartiról maradt meg néhány finom falat? Nehogy kidobjátok! Ezekből az alapanyagokból még tökéletes zöldségleves készíthető, például az alábbi formában.

Levesbetét házilag

Apropó leves: a megszáradt kenyérből szuper krutont, azaz levesbetétet csinálhattok, csupán kockára kell vágni a szeleteket.

Ha sok lett a rizs

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de nekünk mindig sokkal több rizst sikerül kifőzni, mint amennyi köretként elfogy. Ilyenkor nem tehetünk mást, minthogy desszertként tejberizzsel lepjük meg a családot. :)

Ronda? De finom!

Az ütődött zöldségeket és bebarnult gyümölcsöket sokan azonnal kukába dobják, pedig ezekből vitamindús napindító finomságokat lehet készíteni. Íme néhány ízletes őszi alternatíva.

Zöldségkocka levesbe házilag

A zöldségek levágott végét vétek kidobni, inkább tartsatok a mélyhűtőben egy dobozt, amiben gyűjthetitek ezeket, mert még a boltinál is jobb zöldségkocka készíthető belőlük levesekhez vagy akár főzelékekhez. Mindössze annyit kell tennetek, hogyha megtelt a doboz, akkor a tartalmát 2 órán keresztül pároljátok, egy szűrőn átpasszírozzátok, és ha kihűlt, visszateszitek a mélyhűtőbe. Amikor leves készül, elég egy kiskanállal kivenni belőle.

Pizza pofonegyszerűen

A pizzában az a legjobb, hogy gyakorlatilag bármilyen feltéttel megpakolható. Ha nem fogyott el a sült, vagy a paradicsomszósz, esetleg a már emlegetett párolt és grillezett zöldségek, máris megvannak az alapanyagaink egy nagyszerű vacsorához. Csak a tökéletes tészta kell hozzá!

Salátázás kreatívan

A különböző húsok, sajtok és zöldségek együtteséből bármikor összedobható egy ínyenc saláta, ahogyan a kifőzött tészta maradékából is.

Tölthető tortilla

Az előző pontban említett finomságokkal akár a tortillát is megtölthetitek – mutatjuk az alapreceptjét.

Barnuló banánból édes finomság

Megbarnult a banán? Hacsak nincs a családban valaki, aki még így is megeszi, akkor két dolgot tehettek: banántortát vagy banános palacsintát süttök belőle. Mi mindkettőt imádjuk.

Citromhéj jégre téve

Amikor egy sütemény receptje egy citrom levét írja, érdemes lereszelni a héját és lefagyasztani, hiszen más finomságokhoz pont a külsejére van szükség. Csak előtte ne felejtsétek el alaposan megmosni, vagy szerezzetek be bio minőségű citromokat!

Ebédből isteni szendvics

A sült sonka felszeletelve pizza- vagy szendvicsfeltétként felhasználható. Ha lefagyasztjátok, bármikor előkaphatjátok a hűtőből.

Szikkadt kenyér = tökéletes mediterrán vacsora

Kövessétek az olaszok példáját és a néhány napos kenyeret locsoljátok meg olívaolajjal. Tegyetek rá paradicsomot, sót, borsot, aztán melegítsétek fel a sütőben. Egyszerűen mennyei és a kenyeret sem kell kidobni.

Krumplipüré csavarral

Ha megmaradt a tejszín, keverjétek bele a krumplipürébe, sokkal krémesebb lesz az állaga, mintha tejjel készítenétek.

Bundás kalács vacsorára?! Miért ne?

A kicsit szikkadt kalácsot a kenyérhez hasonlóan elkészíthetitek bundázva. Lekvárral megkenve vagy porcukorral megszórva egyedülálló finomság, ráadásul gyorsan megvan.

A gyerekek kedvence

A kifőzött spagetti maradéka szinte adja magát a spagettilángos elkészítéséhez. A receptet itt találjátok, csak győzzetek belőle eleget gyártani. Mi szóltunk! ;)

Fotó: Thinkstock

(ivaluefood.com, bbcgoodfood.com)